Ga naar Content

Openbaar Ministerie voelt niets voor eigen flitspalenbeleid gemeentes: "Niet veiliger"

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, dan blijven zij bepalen waar een flitspaal mag worden geplaatst. De grote steden wilden dat boa's verkeerscontroles konden uitvoeren en dat zij zelf flitskasten mochten plaatsen, maar het OM ziet daar niets in. Volgens justitie wordt het verkeer niet veiliger van een wildgroei aan flitsers. 

Foto: Google Streetview

Begin maart schreven Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag een brandbrief aan het kabinet om meer bevoegdheden voor de handhaving van de verkeersveiligheid. Een van de punten was dat de gemeentes zelf de keuze wilden hebben om flitspalen te plaatsen in de stad. "Dat zou ons helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid en handhaving van de nieuwe maximumsnelheid", reageerde verkeerswethouder Melanie van der Horst destijds. De inkomsten uit de handhaving hiervan zouden dan weer teruggaan naar een 'verkeersveiligheidsfonds' van de gemeente zelf. 

Wildgroei

Maar hoofdofficier Liesbeth Schuijer van het Parket Centrale Verwerking, zij gaan over de plaatsing en het beheer van flitsers, noemt de extra bevoegdheden niet wenselijk. "Nederland wordt niet veiliger door het vol te hangen met flitskasten", aldus Schuijer in het Algemeen Dagblad

Schuijer vreest dat als gemeentes de bevoegdheden krijgen voor het plaatsen van de kasten er een ware wildgroei ontstaat op de Nederlandse wegen. Volgens de hoofdofficier kan dat leiden tot een stijging van onterechte verkeersboetes. "Het kan het gevoel van rechtvaardigheid onder druk zetten en ondermijnen het draagvlak voor flitsers."

Weg aanpassen

Dat het rechtvaardigheidsgevoel zou zakken, komt volgens de hoofdofficier mede doordat het wel geloofwaardig moet blijven dat je ergens ook een bepaalde snelheid mag rijden. "Als automobilisten op een tweebaansweg 30 kilometer per uur moeten rijden, dan maak je het voor bestuurders wel erg moeilijk om zich aan die snelheid te houden", zo stelt Schuijer. De manier om dat op te lossen, is het aanpassen van de weg. De manier waarop gemeentes het nu ook al moeten doen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]