Ga naar Content

Albino stinkdier gespot in IJmuiden: "Maak 'm niet boos!"

In IJmuiden loopt in de buurt van de Trompstraat een albino stinkdier rond. Op foto's die gisteravond gemaakt werden door een buurtbewoner, is het dier duidelijk te zien. "Ik dacht dat het een witte fret was, maar het was toch echt een wit stinkdier."

Albino stinkdier gespot in IJmuiden - Foto: NH Media

Het diertje werd gespot door Shannon Kaag, die op zondagavond een rondje liep met haar hond: "Ik zag een kat een beetje bozig doen en toen zag ik een wit dier. Ik dacht wat een raar beest, het lijkt wel een fret". Weer thuisgekomen heeft Shannon haar beelden vergeleken met foto's op internet en werd duidelijk dat het om een wit stinkdier ging, een albino dus.

Shannon heeft de beelden verspreid via sociale media en uit reacties blijkt dat het dier maandagmorgen vroeg ook door anderen gezien is.

"Ik dacht dat het een witte fret was, maar het was toch echt een wit stinkdier"

Shannon Kaag, IJmuiden

Stinkdieren komen in Nederland niet in het wild voor, het gaat waarschijnlijk om een ontsnapt huisdier. 

Albino stinkdier gespot in IJmuiden - NH Nieuws

 

Gerrit van Egmond van de dierenambulance Velsen laat weten nog geen meldingen te hebben gekregen. Hij bekijkt op ons verzoek de foto's en bevestigt dat het gaat om een stinkdier. "Wij zijn niet uitgerukt, want dan hebben we een zicht- of een houd-melding nodig, het heeft geen zin op goed geluk te gaan zoeken", aldus van Egmond.

Verschrikkelijke geur

Van Egmond raadt aan het dier niet boos te maken. "Dan gaat-ie sproeien en die geur is verschrikkelijk." Volgens van Egmond moet je het dier voorzichtig benaderen. 

Stinkdieren staan niet bekend als heel agressief. "Maar", zegt van Egmond: "ieder dier kan bijten." Als het lukt het dier op één plek te houden, is het verstandig de dierenambulance te bellen. Daarop zal het worden ondergebracht bij een wildopvang. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]