Ga naar Content

Na 25 jaar zet Harry de bloemetjes buiten tijdens Koningsdag: "Op naar de Jordaan!"

Hij kan er eindelijk even tussenuit, Harry Groot liep bijna 25 jaar lang het vuur uit de sloffen voor de Oranjevereniging van Enkhuizen. Vorig jaar legde hij de voorzittershamer neer en droeg hij het stokje over aan de nieuwe generatie. Een bijzondere dag dus voor hem, want geen gestress, geregel en zenuwen of alles wel goed gaat: "Het is mooi dat een nieuwe enthousiaste ploeg het overneemt. Dat geeft rust." 

Harry en zijn vriendin Barbara op weg naar Amsterdam - Foto: NH Media

Nou ja, echt rustig is niet het voor Harry. Overal waar hij komt wordt hij aangesproken of krijgt hij een ferme handdruk. "Bedankt wat je voor Enkhuizen hebt gedaan", zegt een Enkhuizer terwijl Harry op weg is naar de Koningsdagoptocht. "Het is in ieder geval wel een stuk rustiger zo. Voorheen zat je op zo'n dag volop in de hectiek. Dan was je op het laatste moment nog ballonnen aan het opblazen en de boel aan het versieren. Dat gaat de hele dag door."

De Oranjevereniging Juliana was lange tijd op sterven na dood. De club was al bijna opgeheven toen Harry als oud-lid in 2018 besloot om te strijden voor het voortbestaan van de 99-jarige vereniging. Vorig jaar besloot hij toch te stoppen mede vanwege een slechte verstandhouding met de gemeente. "Ik wil daar op zo'n vrolijke dag als vandaag liever niet teveel over uitweiden. Ik ben vooral blij dat mensen Koningsdag en 4 en 5 mei belangrijk genoeg vinden om het over te nemen."

Tijdens de traditionele aubade op het stadhuis wordt Harry nog even in het zonnetje gezet door burgemeester Eduard van Zuijlen: "Een daverend applaus voor de man die voorheen altijd de kar trok." Het raakt Harry toch wel. Ook de nieuwe voorzitter heeft mooie woorden over voor zijn voorganger: "Het zijn grote schoenen die ik moet vullen", vertelt Maurice Nijssen. 

NH volgde Harry op deze bijzondere dag, bekijk de onderstaande video (tekst gaat verder onder de video):

Na 25 jaar zet Harry de bloemetjes buiten tijdens Koningsdag: "Op naar de Jordaan!" - NH Nieuws

"Je stapt er vol enthousiasme in, maar het heeft toch meer voeten in de aarde dan je verwacht. Des te meer respect en complimenten voor Harry die het al die jaren heeft gedaan", aldus Nijssen die zo nu en dan wel wat tips krijgt van Harry. "Vooral rustig blijven en zorgen dat je de mensen kunt mobiliseren. Het is heel fijn om met Harry samen te werken.

Schoolreisje

En dan is het tijd voor koffie. De oranje tompoucen worden geserveerd en de oranjebitter wordt ingetapt. Als alles achter de kiezen is, lopen hij en zijn vriendin Barbara Moody, getooid met een oranje baret, om de trein naar Amsterdam te pakken. Het voelt een beetje als een schoolreisje. "Normaal zijn wel altijd aan het rennen en vliegen tijdens Koningsdag. We zijn  al heel lang niet in Amsterdam geweest tijdens Koningsdag. Op naar de Jordaan!" 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]