Ga naar Content

Petten heeft lang genoeg gewacht: waar blijven de woningen?

De gemeente Schagen beloofde het dorp Petten vorig jaar zo’n 250 nieuwe woningen. Bijna anderhalf jaar later is er tot verbazing van veel betrokkenen nog geen muurtje gemetseld. Wat ging er mis? 

Frank Schrijvers van Klankbordgroep Petten - Foto: NH Media

"Hier passen precies tien woningen", zegt Frank Schrijvers van dorpsraad Petten als hij even stilstaat bij een rij garages in de wijk Petten West. "Maar niks is nog definitief." 

Op een inspraakavond vorig jaar februari presenteerde de gemeente Schagen een aantal grote woningbouwplannen aan zo’n 180 Pettenaren. Zeventien seniorenwoningen in Petten West, een sportvereniging en een stuk of 50 woningen in Zuidoost. Tegenover de fysiotherapeut zouden appartementen passen en ook in de Hazepolder, nu een ‘rommelig bedrijventerrein’, is volgens de gemeente ruimte voor een nieuwe wijk. 

Strakke planning

De bedoeling was 200 tot 225 nieuwe woningen voor 2040 volgens een strakke planning. In maart 2023 zou de gemeente een aantal plannen vastleggen, in juli zou de gemeenteraad ernaar kijken en vanaf september kon Petten beginnen met bouwen. 

Maar nu, bijna vijftien maanden na die avond in februari, is nog geen steen gelegd. Frank Schrijvers en Jaap Martin, beiden lid van dorpsraad Petten, begrijpen het niet. Het dorp vergrijst, jonge mensen kunnen geen woning vinden en na het sluiten van de camping vrezen ze ook voor het toeristenseizoen. Wat ging er mis in Petten? 

Tekst gaat verder onder de foto.

De plek waar Petten Plaza moet komen - Foto: NH Media

Petten is Nederland in het klein. De gemeente en inwoners willen wel nieuwe woningen, maar waar deze moeten komen, is aanleiding voor eindeloze discussies, klankbordgroepen en bezwaarschriften. Niemand wil ineens een nieuwe wijk in de achtertuin, of een appartementencomplex voor het raam waar je eerder nog weilanden kon zien. Wat er nog bovenop komt is dat met de dijk aan de ene kant en bossen en duinen aan de andere kant, het kustdorp is ingesloten tussen Bijzonder Provinciaal Landschap en Natura 2000-gebied. 

In 2021 leek het er even op dat de woningnood in Petten werd opgelost toen projectontwikkelaar Scholtens een groot stuk grond overnam van het Hoogheemraadschap, vlak buiten het dorp. Maar een jaar na de aankoop kwam de provincie Noord-Holland langs, met het oordeel Bijzonder Provinciaal Landschap. Er ging een streep door de bouwplannen en sindsdien verhuurt de ontwikkelaar een gebouwtje in het weiland als opslagruimte.

Vorig jaar maakte de provincie toch een uitzondering voor bouw op het terrein, toen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een crisisnoodopvang mocht bouwen voor zo’n 250 vluchtelingen. Het leek er een poosje op dat het COA vijf jaar wilde blijven. Door gebrek aan draagvlak en stroom, moesten de 250 vluchtelingen vorige week noodgedwongen verhuizen naar een tent in Schagen-Oost. 

Dat er wel een noodopvang op het weiland mocht komen maar geen nieuwe woningen, riep afgelopen maanden een hoop vragen op in het dorp. 

"Wij hebben met de dorpsraad en de klankbordgroep zo ons best gedaan om daar nieuwe woningen te realiseren, en een samenhang te creëren tussen de verschillende delen van Petten", zegt Jaap Martin, voorzitter van de dorpsraad. "Het mocht niet baten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Petten - Foto: NH Media

Vergeten

Vijftien maanden na de inspraakavond is het voor Petten nog steeds onduidelijk wanneer de gemeente aan de gang gaat met de voorstellen. En dat steekt, zegt Schrijvers. Hij en de rest van de klankbordgroep proberen de vaart erin te houden door eens in het kwartaal een kop koffie te drinken met de projectleider van de gemeente. Schrijvers notuleert zelf de afspraken, want uit ervaring weet hij dat de gemeente het niet bijhoudt.

Ook onderhoudt de klankbordgroep contact met de wooncorporatie en hebben ze onlangs zelf de lokale aannemers eens gebeld om te vragen of zij mogelijkheden zien. “Wij moeten als burger constant zelf het initiatief nemen. De gemeente heeft te weinig capaciteit om schwung te geven aan de plannen."

Maar als het puntje bij paaltje komt, zeggen Schrijvers en Martin, kunnen ze zelf niet veel doen. Pas als de gemeente akkoord geeft, kan er gebouwd bouwen. En dat is precies wat er mis gaat. “Wij hebben het idee dat de gemeente het laat afweten in Petten. Wij zijn het vijfde wiel aan de wagen.”

Dat het lastig is om te bouwen in Petten, blijkt ook in het centrum. In het gat in de dorpsplein zou zeven jaar geleden al ‘Petten Plaza’ verschijnen, twaalf appartementen en zes winkelruimtes. Maar de ontwikkelaar ontving het ene na het andere bezwaarschrift en nu lukt het Liander niet om de nodige stroom te leveren. Volgens de planning gaat de bouw volgend jaar van start. 

Plannen

Terug op het plein in Petten West waar wellicht zeventien senioren woningen komen. Buiten is Jannie van Dompselaar, al jaren bewoner van het plein, in de voortuin aan het werk. Zo’n 30 jaar geleden kwam er tot haar teleurstelling een nieuwe straat bij aan de achterkant van haar huis, ook nu zit ze niet te wachten op een rij woningen aan de voorkant van haar huis. "Op dat weiland krijgt de gemeente misschien discussie met de provincie, maar als ze hier gaan bouwen krijgen ze discussie met mij."

En ze is al flink op stoom, zegt ze, want Van Dompselaar strijdt ook al weken tegen een foutgeparkeerde camper. "Hier om de hoek zou een betere plek zijn. Dit plein is een speeltuin voor de kinderen, dus waarom moeten we hier alles volbouwen?"

Alles volbouwen is natuurlijk niet de bedoeling, stelt Schrijvers haar gerust. Maar de toekomst van het dorp staat wel op het spel. Het schrikbeeld? "Zo’n Zeeuws dorp", zegt hij. "Waar alles langzaam verdwijnt. Eerst de jeugd, dan de winkels en de verenigingen. En het erge is, het gebeurt hier al. De huisarts is van plan te verhuizen, de camping is dicht. Wij hebben alleen nog de SPAR en één bus."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.