Ga naar Content

Ontdek de vijf mooiste wandelingen in de IJmond  

Er staat vandaag mooi weer op de planning: een perfecte kans om je wandelschoenen uit de kast te halen en erop uit te gaan. Wandelsportvereniging (WSV) de Zwervers heeft daarom, speciaal voor NH, vijf wandelingen uitgezet in de IJmond. Van de sluizen van IJmuiden tot het prachtige uitzicht van de Noordpier. Voorzitter Joop Bremer legt uit waarom dit de mooiste wandelingen zijn. 

Foto: Adobe Stock

De Jubileumwandeling – 10 kilometer   

Uitgezet vanwege het 60-jarig jubilieum van WSV. Joop Bremer: “In deze wandeling kan je alle facetten van Heemskerk en Beverwijk vinden. Zo zijn er prachtige kastelen en parken te zien, maar je loopt ook voorbij het mooie akkerbouwlandschap.”

De wandeling start op de Velst in Wijk aan zee. Daarna loop je voorbij kasteel Marquette. De wandeling brengt je langs park Westerhout in Beverwijk en voert verder naar de Heemskerkerduin.  Je komt hier voorbij huize Westerhout. Vervolgens loop je voorbij het akkerbouwgebied terug naar de Velst.  

jubileumwandeling - Foto: NH Media

De Duinentocht – 15 kilometer  

De meest recente wandeltocht van de WSV wordt door Joop beschreven als 'de mooiste wandeling tot nu toe'. De tocht begint bij café De Zon in Wijk aan Zee en gaat via de Heemskerkerduin naar het duingebied van het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Volgens Joop is dit deel echt de moeite waard vanwege de prachtige bossen en rijkdom aan bloemen. "Je hebt wel een duinkaart nodig om dit gebied te kunnen betreden. Door het kopen van een duinkaart, kan PWN dit gebied onderhouden.”  

Foto: NH Media

De Sint Maartenwandeling – 20 kilometer  

Voor Joop is deze wandeling bijzonder, omdat het de eerste was na de lockdown in 2021. “Het was een herstart van samen op pad gaan. We konden eindelijk weer genieten van de natuur.” De tocht start bij Café Carillon in Beverwijk en gaat door het duingebied van Tata Steel naar Park Westerhout via Velsen-Noord. Na dit industriële stuk, kom je terug in de bebouwde kom. De route gaat vervolgens via de zwarte markt en naar het sportpark Adrichem in Beverwijk. En eindigt weer bij Café Carillon.  

Foto: NH Media

De Winter-Strand-Duinwandeling – 20 kilometer  

Tijdens de wintermaanden blijven de leden van WSV De Zwervers actief, dus deze wandeling kan je bewaren voor na de zomer. Houd je van het strand en de duinen? Dan is deze wandeling iets voor jou. Startend bij café De Zon in Wijk aan Zee, gaat de tocht langs het beeldenpark aan het strand en vervolgens naar de Noordpier in Velsen-Noord.

Joop: “Bij de Noordpier is er veel te zien. Het is echt een walhalla voor windsurfers die hier vaak in grote getalen aanwezig zijn. Vanaf deze plek kan je ook de bedrijvigheid op Tata Steel gadeslaan.” Het is volgens hem een mooie plaats om te stoppen en te genieten van de omgeving. De terugweg gaat over het strand naar het duingebied van PWN. “Het mooiste aan deze wandeling zijn vooral de duinen. In elk seizoen ziet dit gebied er anders uit.”  

Foto: NH Media

De Sluizenwandeling – 15 kilometer 

De start is bij buurthuis Wijk aan Duin in Beverwijk, waarna de route via Westerhout en het sportpark in Velsen-Noord naar de sluizen van IJmuiden loopt. Het stuk bij de sluizen is verboden voor auto's. “IJmuiden staat bekend om zijn indrukwekkende sluizen. Dit stuk van de wandeling is juist rustig omdat er geen verkeer is. Zo krijg je de mogelijkheid om rustig van het uitzicht te genieten.” 

Onderweg is er ook de mogelijkheid om een pauze te nemen. Geniet bij de Kop van de Haven van het uitzicht tussen de pieren onder het genot van een haring of kopje koffie. De terugweg gaat via Oud-IJmuiden en de oude spoorweg naar de Vissershaven. Hier zijn verschillende schepen te zien. Vervolgens loop je via de Kanaaldijk naar de pont richting Velsen-Noord. De route eindigt in het buurthuis in Beverwijk.   

Foto: NH Media

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]