Ga naar Content

Nu al twee keer zo vaak synthetisch drugsafval gevonden in Amsterdam als vorig jaar

Jerrycans, grote vaten en emmers gevuld met synthetisch drugsafval. De politie heeft dit jaar al twee keer zo vaak van dit soort vondsten gedaan in Amsterdam als in 2023. De teller staat na vier maanden al op negen ontdekte drugslozingen, zo blijkt na vragen van AT5.

Foto: AT5

Dit jaar is de politie dertien keer uitgerukt voor een melding over afval van een drugslab, in twaalf gevallen was dat ook echt waar. Negen daarvan gingen over lozingen van afval van synthetische drugs. Zoals in de sloot naast hockeyvereniging AHC Noorderlicht halverwege februari of de vondst van 500 jerrycans in ondergronds afvalcontainers in een woonwijk in Slotervaart. 

In de woonwijk rond het Abraham Staalmanplein werden de honderden jerrycans ontdekt in verschillende vuilcontainers. Handhavers roken bij een van de containers een sterke geur van aceton, een stof die wordt gebruikt bij de productie van amfetamine en xtc en het wassen van cocaïne. Het ging om een vondst van ongeveer 10.000 liter en het opruimen daarvan duurde de gehele dag. 

Verdubbeling

Waar er nu al negen keer synthetisch drugsafval moest worden opgeruimd binnen de stadsgrenzen, was dat vorig jaar 'maar' vier keer. In vergelijking met 2022 staat de teller op evenveel vondsten, maar we zitten nu pas in april. 

Foto: AT5

Ook wordt het aantal vondsten van drugsafval dat afkomstig is van wietplantages gemeten. Dit jaar is drie keer zo'n dumping gevonden. Een daarvan was weer op het terrein van hockeyvereniging AHC Noorderlicht. Meerdere afzuigbuizen en plantenpotten werden daar gedumpt. In 2022 werden er ook drie van dit soort vondsten gedaan, vorig jaar waren dat er vier. 

Kosten voor de burger of gemeente

De kosten voor het opruimen van de lozingen zijn in principe voor burgers, als het op privéterrein wordt gedumpt, of voor de gemeente, in de openbare ruimte. Sinds vorig jaar heeft het kabinet wel meer geld beschikbaar gesteld waardoor een groter deel van de opruimkosten kunnen worden verhaald bij de landelijke overheid. 

Particulieren kunnen een vergoeding tot een maximum van 200.000 euro ontvangen. Gemeenten en provincies betalen voor de eerste 50.000 euro een eigen bijdrage van 50 procent. Voor alles daarboven krijgen zij een compensatie, ook tot maximaal twee ton. 

Gevaarlijke stoffen

De lozing van het afval is vooral gevaarlijk voor mensen in de buurt. Zo speelden er zowel rond het terrein naast NAHC Noorderlicht als rond het Abraham Staalmanplein veel kinderen. Omwonenden reageerden vorige week dan ook geschokt op de vondst. "Mijn kinderen spelen hier buiten, ook rond deze containers."

De politie laat weten dat de dumpingen in Amsterdam 'extra hard aankomen, omdat het milieu al schaars en kwetsbaar is'. "De hogere bevolkingsdichtheid brengt automatisch ook een hoger risico voor de volksgezondheid met zich mee. Drugsafval bevat heel vaak gevaarlijke stoffen die bij mens en dier schade teweeg kan brengen."

Ook de gemeente liet eerder weten dat de dumpingen erg gevaarlijk kunnen zijn. Volgens de gemeente zijn er wel goede protocollen als er drugsafval wordt gevonden. Afgelopen week kwam er bijvoorbeeld een gespecialiseerd bedrijf om de 500 jerrycans in Slotervaart met speciale lekvrije bakken te scheiden van het restafval.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]