Ga naar Content

Stokoude verdachte (90) ontkent dat hij zijn vrouw heeft doodgestoken

De stokoude Jan van B. (90) kwam vanochtend met zijn rollator de rechtbank binnenlopen. "Ik ben een beetje doof", zei de man tegen leden van de pers. Vandaag was de eerste zittingsdag in het strafproces tegen van B., die wordt verdacht van het doodsteken van zijn vrouw. Daarna zou hij brand hebben gesticht in hun woning aan de Van Speijkstraat in Amsterdam-West. 

Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

"Het gaat niet zo best: ik eet niet meer en ik slaap niet meer", antwoordde van B. op een vraag van de rechter over hoe het met hem gaat. Hij zit sinds zijn aanhouding in januari vast op een speciale afdeling van de gevangenis in Vught. De man droeg vanochtend een gehoorapparaat en leek nogal in de war. 

Jehova getuige

Van B. wordt ervan verdacht begin dit jaar zijn vrouw te hebben doodgestoken, daarna zou hij brand hebben gesticht in hun woning aan de Van Speijkstraat. "Dat is niet waar, ik heb mijn vrouw niet aangeraakt, zij heeft zichzelf omgebracht. Ze had een mes in haar handen en riep 'Oh Jehova, help me, help me'. Daarna hoorde ik niks meer", aldus de verdachte. 

Dementie

Nadat de officier van justitie vertelde dat de man ook wordt beschuldigd van het in brand steken van de woning, reageerde Van B. dat hij ook daar niet schuldig aan is. "Ik moest mijn schoenen zoeken met een lucifer, een vuurtje. Daar is het door gekomen." 

In verband met het onderzoek zijn er al een psychiater en psycholoog bij de man op bezoek geweest in Vught. Hij wordt onderzocht vanwege de vermoedens van dementie. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal waarschijnlijk in de eerste week van september zijn, een tweede zogeheten pro-forma staat gepland op 27 juni. 

"Kan ik worden vrijgesproken? Want dit houd ik nooit lang vol"

Jan van B. - verdachte (90)

Tegen die tijd is de man 91 geworden, daarom vroeg hij of er geen einde kan komen aan dit proces: "Kan het niet zijn dat ik word vrijgesproken? Want dit houd ik nooit vol. Ik heb het aan m'n, hart, aan mijn longen, mijn ogen, mijn oren, mijn benen.  Ik val elke dag af, want wat ik te eten krijg is allemaal buitenlands en daar kan ik niet tegen. Ik eet alleen maar brood. Ik heb ooit 108 kilo gewogen en nu weeg ik misschien maar 78 kilo." 

De kinderen van de 90-jarige hebben via Slachtofferhulp laten weten op dit moment geen onderdeel te willen zijn van de procedure. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]