Ga naar Content

15-jarig meisje seksueel uitgebuit en met prijslijst 'aangeboden' op Snapchat, OM eist 4 jaar cel

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel tegen de 25-jarige Mourad el G. voor de seksuele uitbuiting van een 15-jarig meisje in een woning aan de Naritaweg. Het meisje had in een periode van negen dagen seks met drie tot vier verschillende mannen per dag. El G. zou de klanten hebben geregeld, het meisje hebben vervoerd en de 15-jarige met een prijslijst hebben 'aangeboden' op Snapchat. 

Foto: Google Street View

"Deze zaak gaat over een 15-jarig meisje dat vanuit Tsjechië naar Nederland is gekomen omdat ze daar niet gelukkig was. Op zoek naar een andere toekomst, een ander leven. Samen met een neef kwam ze naar Nederland, maar eenmaal hier weten ze zich niet goed te redden en slapen op straat. Tot ze de verdachte tegenkomen die ze een slaapplek aanbiedt en eten verzorgt. Een goed hart denk je dan", zegt de officier van justitie vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

"Maar helaas. Deze jongeman ziet in haar een kwetsbaar jong meisje waar hij geld aan kan verdienen en biedt haar aan bij andere mannen. Tegen haar zin wordt ze keer op keer misbruikt, voor het financieel gewin van deze verdachte."

Een sigaret

De 25-jarige Mourad el G. kwam al meerdere keren in aanraking met justitie, en werd op 23 juni vorig jaar aangehouden voor de woning aan de Naritaweg bij Sloterdijk. El G. en het meisje hadden elkaar ervoor op straat ontmoet en raakten aan de praat toen het meisje om een sigaret vroeg. "Ze vertelde dat ze al meerdere dagen op straat had geslapen en ik wilde haar vanuit mijn goede hart helpen", zo verklaarde el G. vanochtend in de rechtbank. Ze kon wel bij een vriend van hem slapen. 

Na enige tijd werd het idee geopperd haar sekswerk te laten doen in de woning, als terugbetaling. Haar neef had inmiddels een andere plek gevonden om te verblijven. In de containerwoning ontving zij vervolgens - zonder instemming - drie of vier mannen per dag, in een periode van negen dagen. Ze verklaarde bij de politie dat ze seks moest hebben met de vreemde mannen, waarop de verdachte het geld zou hebben gekregen. 

Advertentie op Snapchat

El G. zou volgens justitie verantwoordelijk zijn geweest voor het uitbuiten van het meisje. De vrouw werd via Snapchat 'aangeboden' met een foto en een prijslijst: "Als je geld hebt en je bent geil, bel me", stond er bij. Het zou 200 euro per uur, of 150 per half uur moeten kosten. "Ook stonden er prijzen bij die tot 1200 per dag gingen", aldus de officier van justitie. 

Volgens het Openbaar Ministerie en het slachtoffer had de man ook nog eens zélf seks met het meisje. Na onderzoek bleek dat er spermadeeltjes van El G. op het bed in de woning zijn gevonden. Zelf ontkent hij de beschuldiging van seks met een minderjarige. Die zouden niet van seks met het meisje zijn, hij masturbeerde naar eigen zeggen wel eens in het bed van zijn vriend, vertelde hij. 

"Ik heb spijt van alles wat haar is overkomen. Ik zag het allemaal te laat in"

Mourad el G., verdachte (25)

El G. ontkent dat hij een leidende rol had in het uitbuiten en prostitueren van het meisje. Zijn vriend, van wie de woning was, had volgens hem de controle over haar. Maar het contact ging wél via El G. zijn telefoon. "Ik wist niet wat hij op mijn telefoon deed, ik leende die uit als hij geen internet meer had. Ik was naïef en gaf mijn telefoon als hij erom vroeg."

Ook de advertentie maakte hij naar eigen zeggen zelf niet, dat had zijn 'vriend' gedaan. De verdachte zegt wel schuldig te zijn aan het verspreiden van de foto via zijn Snapchat. Op de advertentie kwamen meerdere reacties, waarop hij - omdat hij naar eigen zeggen spijt had - niet reageerde. Zo stuurde een geïnteresseerde: "Is die wijf beschikbaar?" 

El G. zegt later pas in te zien 'waar ze mee bezig waren' en legt de schuld daarvan bij zijn vriend. "Ik heb spijt van alles wat haar is overkomen. Maar ik zag het allemaal te laat in. Ik wilde iets goeds doen en er wordt uiteindelijk iets slechts mee gedaan. Had ik maar niet goed gedaan voor iemand, het is verkeerd afgelopen", zo verklaarde hij vandaag. Hij wist naar eigen zeggen niet dat het om een minderjarig meisje ging en had niet door wat er gebeurde omdat hij dag in dag uit onder invloed van softdrugs was. 

Zoetermeer

Het meisje is inmiddels terug in Tsjechië waar ze in een instelling verblijft. Ze wist uiteindelijk te ontkomen aan de situatie in Amsterdam en verbleef korte tijd in Zoetermeer. Daar vertelde ze iemand over haar verleden, diegene bracht haar naar de politie in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. "Een minderjarig meisje zoals zij zal hier voor hele lange tijd last van zal ondervinden. Mensenhandel en seksuele uitbuiting is erop gericht misbruik te maken van de kwetsbaarheid van een ander, om er zelf financieel beter van te worden.  Verdachte had een leidende rol, hij regelde de woning, hij maakte de advertentie en regelde de klanten en vervoerde haar naar klanten. Dit meisje is gedwongen al deze handelingen te ondergaan", eindigde de officier van justitie vanochtend haar verhaal. Ze vertelde dat nog niet duidelijk is of de 'vriend' van el G. vervolgd gaat worden. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]