Ga naar Content

Zangvogels opmerkelijk vroeg teruggekeerd uit Afrika: 'Harde wind speelt rol'

Kleine zangvogels als de nachtegaal, de braamsluiper en de rietzanger zijn dit voorjaar ruim een week eerder teruggekeerd van hun overwintering in Afrika dan normaal. Een zeer zeldzaam fenomeen dat alleen voorkomt bij de juiste weersomstandigheden. Vermoedelijk speelt de harde zuidelijke wind, die begin april vanuit de Sahara naar Europa waaide, een belangrijke rol. 

Zangvogels zijn er vroeg bij op Texel - NH Nieuws

Volgens boswachter Thomas van der Es hoeft de uitzonderlijk vroege terugkeer van de zangvogels verder geen problemen op te leveren voor de gevleugelde dieren. "Het zijn belangrijke dagen voor ze, want ze hebben idioot ver gevlogen", legt van der Es uit. "De vogels moeten daarom flink aansterken en hard zoeken naar insecten voor voedsel. Maar dat lukt, want die zijn voldoende aanwezig."

Duinnatuur weer wakker

De vroege terugkeer van de zangvogels doet ook het lentegevoel bij de boswachter wat eerder aanwakkeren dan normaal. "Het allerleukste is toch om die eerste nachtegaal te horen", glimlacht van der Es. "We komen uit een lange, saaie, natte winter. En als die nachtegaal weer zingt, geeft dat het fantastische gevoel dat de duinnatuur weer wakker is."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]