Ga naar Content

"Iedereen denkt: het overkomt mij niet", Martien (77) maant e-bikers een helm te dragen

Draag een fietshelm. Daartoe roept de 77-jarige Andijker Martien de Graaf op. Zelf maakte hij onlangs, zonder helm, een enorme smak tegen de grond toen er vanuit het niets ineens een voetganger voor de wielen van zijn e-bike stapte. Het ongeluk deed zijn houding ten aanzien van de fietshelm honderdtachtig graden draaien. "Ik ben nu voor een helmplicht", aldus De Graaf. "Maar je moet eerst een ongeluk hebben gehad om dat te zeggen."

Een ongeluk met zijn e-bike deed Martien realiseren hoe belangrijk een fietshelm is - NH Nieuws

Ondanks de pittige snelheden die ook zijn e-bike kan bereiken, piekerde Martien er vóór het ongeluk niet over om een helm te dragen. "Ik heb altijd gedacht: het overkomt mij niet", aldus De Graaf.

"Maar toen was het raak. De fiets was stuk, mijn bril en mijn hoofd. Daar kwam bloed uit. Ik heb er een hele tijd last van gehad. Ook hoofdpijn."

Posters ophangen

De nare ervaring motiveert Martien nu om e-bikers te waarschuwen tegen de risico's en predikt hij de boodschap vooral wél die helm te dragen.

Dat doet Martien onder meer door her en der in het dorp posters op te hangen van Veilig Verkeer Nederland waarop e-bikers op het hart wordt gedrukt toch vooral hun hoofd te beschermen tijdens een fietstocht.

En de inspanningen hebben effect, volgens Martien. "Er zijn toch al een paar mensen binnen Andijk die nu een helm dragen. En zo moet het groeien. Daar maak ik me hard voor."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]