Ga naar Content

Zonovergoten buurtontbijt op Amsterdamse Nieuwmarkt: "Iedereen hier is trots op de buurt"

De Aprilfeesten op de Amsterdamse Nieuwmarkt zitten middenin de 36e editie. Het zijn feestdagen die jaarlijks door de buurt zelf worden georganiseerd, met traditioneel op de zondag: het buurtontbijt. 

240421_BUURTONTBIJT_NH - NH Nieuws

Waar het eerder deze week vooral regenachtig was, boften de bezoekers van de Aprilfeesten vandaag. Het buurtontbijt startte om 11.00 uur en de tafels zaten vol, met voornamelijk, goedgemutste buurtbewoners. "Ik heb een trots gevoel vanwege de aprilfeesten zal ik maar zeggen", aldus een vrouw aan tafel. "Al die mensen die hier zitten zijn trots op de Nieuwmarktbuurt." 

De Aprilfeesten met de traditionele zweefmolen, de tent waar dagelijks verschillende bands spelen en het saamhorige gevoel. In 1988 ontstond het feest nadat de buurt de Nieuwmarkt wilden opfleuren. In die tijd was het namelijk alles behalve gezellig rondom het Waaggebouw, dat vervallen en dichtgetimmerd was. 

Foto: AT5

De feesten zijn niet meer weg te denken en medeoprichter Koen Vollaers staat trots in de pannen te roeren. Een champignonragout voor de gasten wordt met een brede glimlach bereid. "Ik vind het heel tof dat het elke keer weer lukt", vertelt Vollaers. "Ook dat het maar níet lukt om de koffiestress onder controle te krijgen, maar het gaat perfect. Het is hartstikke leuk en we zijn helemaal blij."

En daar sluiten de bezoekers zich bij aan. Ook omdat het buurtgevoel op een doorsnee zondagochtend niet zo wordt beleefd. "Geen toeristen, ja dat is heel prettig", aldus een ontbijtbezoeker. "Ik heb niets tegen toeristen hoor, maar die moeten niet op het buurtontbijt komen."

De Aprilfeesten begonnen donderdag 17 april, de slotdag is aanstaande dinsdag 23 april.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]