Ga naar Content

Midwoud gunt 'juf Nel' groots afscheid na 45 jaar lesgeven op basisschool De Koet

Wie heeft er in Midwoud geen les gehad van juf Nel? Het is bijna een retorische vraag die je kunt stellen. Want Nel Jonker heeft ruim 45 jaar lesgegeven op basisschool De Koet. Hier gaf ze voornamelijk les aan de jongste groepen. Met een grote feestdag is de 66-jarige juf uit Sijbekarspel gisteren uitgezwaaid door de kinderen, collega's en oud-leerlingen. "Niet alleen vanuit de school, maar ook als mens zullen we Nel enorm gaan missen."

juf Nel neemt na 45 jaar afscheid van De Koet - Foto: De Koet / Cees-Jan Ruitenberg

Nel Jonker begint haar carrière in 1978, als in Midwoud een nieuwe school voor kleuters wordt geopend. Als dit wordt samengevoegd met de school voor oudere groepen, verhuist ze mee. "Daarna ben ik nooit meer vertrokken", zegt de juf die afscheid neemt. "Ik heb heb altijd naar mijn zin gehad, en daarnaast veranderde er genoeg om mij heen. Met de veranderingen in het onderwijs en cursussen die ik volgde heb ik altijd genoeg uitdagingen gevonden."

Hoogtepunten van 45,5 jaar zijn er teveel om op te noemen, maar vooral onderwijs op locaties in West-Friesland en de schoolreisjes blijven de juf het meeste bij. "Dat je ziet dat kinderen het goed oppikken als ze iets ontdekken, in plaats van alleen maar uit een boek te leren."

En hoewel ze het er naar haar zin heeft gehad, is er één moment geweest waarop Nel bijna afscheid had genomen van haar geliefde basisschool. "Met een vriendin had ik gesolliciteerd in Luxemburg, waar ik op een school zou werken voor de Europese Gemeenschap", legt de juf uit. "Zij werd niet uitgenodigd om langs te komen, maar ik mocht op gesprek. Alleen had ik toen net mijn vriend Ed, met wie ik nu getrouwd ben, ontmoet. Ik heb daarom besloten om het niet te doen en bij hem in Midwoud te blijven."

Oud-leerlingen worden ouders van nieuwe kinderen

In ruim 45 jaar heeft Nel talloze collega's zien komen en gaan. Ook het schoolbestuur is in die jaren vaak veranderd. Als ze ze allemaal natelt, komt ze op een totaal van zestien directeuren en interim-bestuurders. Collega-docenten en leerlingen zijn er teveel om te onthouden. Wat wel bijzonder is te noemen, is het feit dat oud-leerlingen van Nel vaak later weer terugkwamen op de school.

"Van zeker tien stellen in Midwoud heb ik namelijk zowel de vader als moeder in de klas gehad, maar later ook hun kinderen", zegt Nel. "En hoe bijzonder is dat? Daarom heb ik met heel veel families uit het dorp ook een goede band opgebouwd, omdat ik vaak ook alle opa's en oma's nog goed ken."

"Van zeker tien stellen in Midwoud heb ik eerst allebei de ouders in de klas gehad, en later een kind. Hoe bijzonder is dat?"

Juf Nel Jonker, neemt na 45 jaar afscheid bij basisschool De Koet

Het laatste jaar kon de juf overal bijspringen waar nodig was. Zo stond ze vaak voor de klas van groep 6, maar ook bij andere groepen. "Het was een waardevol jaar, doordat je iedereen hulp kunt bieden", zegt Jonker. "De kinderen van groep 6 hadden een kunstwerk gemaakt met heel groot het woord 'BLIJF' daarop. Dat was heel bijzonder, maar is ook een van de redenen waarom ik het zo lang heb volgehouden."

"Kinderen zijn open, eerlijk en geven je veel energie", legt ze verder uit. "Geen kind is hetzelfde, dus om het vertrouwen te winnen en een band op te bouwen geeft veel voldoening. Ook in de samenwerking met ouders en collega's. Het was heel divers en altijd leuk om te doen."

Speciale feestdag voor afscheid juf Nel

Basisschool De Koet heeft er gisteren voor gezorgd dat het pensioen van hun geliefde juf Nel niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Om 10.00 uur begon het feest met een rode loper en alle kinderen verkleed in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Dit omdat Nel haar verjaardag viert op Koningsdag. Ook maakten alle 241 basisschoolkinderen een bloem voor de juf.

Met een voorstelling van de kleutergroepen, een musical over het leven van juf Nel en andere liedjes die gezongen werden ging de dag verder verder. Daarna werd een afscheidsreceptie gehouden met ouders van leerlingen - die vaak ook les kregen van Nel - en (oud)collega's. Als afsluiting werd met het hele schoolteam gedineerd, waar het lied 'Koetbye' werd gezongen.

"We wilden echt een groots afscheid voor haar vieren, omdat ze dat verdiend heeft", vertelt schooldirecteur Cees-Jan Ruitenberg van De Koet. "Ze is in al die jaren multi-inzetbaar geweest en kon overal bijspringen, maar heeft meestal lesgegeven aan de jongste kinderen. Het belang van de kinderen heeft altijd voorop gestaan. Dat kwam ook duidelijk naar voren in haar speech."

Ruitenberg geeft daarbij aan dat het voelt alsof Nel dit ook de laatste jaren gedaan heeft met dezelfde energie als pakweg dertig of veertig jaar geleden. "Dat hoorde ik ook van collega's. We zullen Nel enorm gaan missen. Niet alleen binnen de school, maar ook om wie zij is."

Geen tijd om het rustig aan te doen

Aangezien Nel pas vanaf volgend weekend officieel van haar pensioen kan genieten, is ze ook komende week nog enkele dagen op de school in Midwoud aanwezig. Daar zal ze nog enkele gesprekken voeren en de laatste zaken overdragen. En wie denkt dat ze het vervolgens rustig aan gaat doen 'achter de geraniums', heeft het mis.

"Naast het uitpakken van de cadeaus en lezen van alle mooie brieven en berichten die ik heb gekregen staan er al vijf lunches, een high-tea en veel visites gepland", vertelt ze. "Daarnaast ben ik een enorme golf-fanaat. Dus ik ga veel golfen met mijn man Ed. Ook heb ik een leesclub, hou ik veel van wandelen en fietsen of gaan we lekker op vakantie. Dus ik zal zeker niet in een zwart gat terechtkomen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]