Ga naar Content

Deze Amsterdamse brug heeft vanaf nu alles te maken met een overleden schilder uit Swifterbant

Een brug in Amsterdam West is vernoemd naar Abdellah Zaki, een Marokkaanse kunstschilder die tot zijn dood in 2017 in Swifterbant woonde. De burgemeester van Amsterdam en de dochter van de schilder onthulden zondag de nieuwe naam van de brug over de Da Costagracht.

"De Abdullah Zakibrug staat symbool voor de verbinding van twee culturen", aldus een trotse Hajia Zaki, dochter van de schilder.

Samen met burgemeester Femke Halsema onthulde ze ook een informatiebord op de brug, waarop het levensverhaal van de in Casablanca opgeleide kunstenaar te lezen is.

Foto: Omroep Flevoland - Foto: Omroep Flevoland

Arbeidsmigrant en schilder

Abdellah Zaki kwam in 1961 als arbeidsmigrant naar Flevoland. Hij werkte in een fabriek voor hondenvoer in Lelystad, maar bleef in zijn vrije tijd schilderen. Locaties in Amsterdam vormden vaak het onderwerp van zijn schilderijen.

Zaki wordt ook wel de ‘Marokkaanse Van Gogh’ genoemd. "Hij was een bruggenbouwer, hij bracht mensen bij elkaar", legt zijn dochter uit.

"Als ik dan vandaag zie hoeveel mensen uit verschillende culturen hier bij deze naamgeving aanwezig zijn, dan is dat precies wat mijn vader wilde."