Ga naar Content

Oudste tafeltennisser (91) van Nederland hangt zijn batje aan de wilgen, maar voor hoelang?

De oudste tafeltennisser van Nederland, Jaap Boerop (91) uit Amstelveen, stopt na zestig jaar met competitie spelen. Zijn vrouw vindt het genoeg geweest, maar Jaap stiekem nog niet. "Misschien doe ik volgend jaar gewoon weer mee."

Tafeltennisser Jaap Boerop (91) stopt met competitie spelen - NH Nieuws

Voorlopig blijft het voor Jaap in ieder geval bij twee keer per week trainen. Zijn oud-teamgenoten vinden dat best jammer. "Het is een fijne en grappige man", omschrijft Gerard van Buuren hem. Gerard speelt al 20 jaar met Jaap en haalt en brengt hem regelmatig naar de gymzaal waar de leden van Tafeltennisvereniging Amstelveen trainen.

"Die denkt: die oude lul pak ik wel"

Jaap Boerop (91)

Maar Jaap was niet alleen goed voor de gezelligheid. Regelmatig sloeg hij zijn - vaak veel jongere - tegenstander van de baan. "Die denkt dan: die oude lul pak ik wel", lacht de vedette. "Ik vind het leuk dat ze dan achteraf naar me toe komen om te vragen wat ze fout deden. Dan zeg ik: 'Je let niet op wat ik doe."

Versleten aanvalsrubber

Gerard keek al die jaren met bewondering toe en kreeg uiteindelijk door wat Jaaps geheime wapen was: "Hij stond bekend om zijn aanvalsrubber. Dat was veertig jaar oud en nog nooit vervangen. Daar zat gewoon een gat ingesleten en was helemaal dood." 

Gelukkig kent Jaap de waarde van een oude rot als geen ander. Het versleten batje hielp hem om effectballen te neutraliseren. "Daar hebben de meeste geen antwoord op. Zo won ie vaak zijn partijtjes."

Jaap denkt dat het tafeltennissen er grotendeels voor heeft gezorgd dat hij nog zo fit is. Stiekem is hij vastbesloten om zijn titel als oudste competitie spelende tafeltennisser van Nederland te blijven verdedigen. "Ik ben er toch wel trots op."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]