Ga naar Content

Felyx moet uit Amsterdam vertrekken, waarom staan er dan nog scooters op straat?

Deelscooterbedrijf Felyx mag sinds 1 april geen scooters meer verhuren in de stad. Het Amsterdamse bedrijf dat sinds 2017 elektrische scooters aanbiedt, verloor de aanbesteding van andere aanbieders. Het bedrijf laat het hier niet bij zitten en ging vandaag langs de wethouder voor het aanbieden van een petitie namens meer dan vijfduizend Amsterdammers. 

Dat Felyx de vergunning verloor is pijnlijk, volgens CEO Daan Becker. "Vooral als je andere scooters langs ziet rijden, is dat wel even slikken", vertelt hij vanaf de Stopera. Daar bood hij met twee andere collega's vandaag een petitie aan wethouder Melanie van der Horst aan. "We vinden dat er fouten zijn gemaakt in de aanbestedingsprocedure en we willen graag dat er opnieuw naar gekeken wordt. Zodat we niet onterecht uit de stad moeten verdwijnen." Volgende week doet de bezwaarcommissie hier uitspraak over.

Foto: AT5

Bijna drie weken nadat de scooters uit de stad verdwenen hadden moeten zijn, zie je op verschillende straathoeken toch nog een scooter staan. Volgens Becker gaat het weghalen van de scooters een stuk langzamer nu ze zo'n dertig personeelsleden hebben moeten laten gaan. "We zijn er ook niet blij mee, want het zorgt soms voor overlast en de kans op vandalisme groeit alleen maar. Maar we doen het zo snel als we kunnen", aldus Becker. 

In andere gemeentes zoals Amstelveen en Diemen kan je nog wel een Felyx huren, waardoor je hier ook nog rijdende scooters kan tegenkomen . "Daarmee kan je ook Amsterdam inrijden en parkeren. Als je bijvoorbeeld even een winkel in moet. Je moet ze wel weer parkeren buiten de stad." De gemeente heeft Felyx nog tot het einde van de maand gegeven. Daarna moeten alle scooters echt verdwenen zijn. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook