Ga naar Content

Stuurloos in Alkmaar: vijf Mercedes-eigenaren beroofd in één dag

In Alkmaar zijn dieven actief die auto-onderdelen op het oog hebben. Sturen van Mercedessen blijken bijzonder in trek: een bergingsbedrijf in buurt heeft vandaag al vijf meldingen gehad. NH sprak met een gedupeerde. 

Foto: Privé archief

Vanochtend werd het slachtoffer, die niet met zijn naam in het artikel wil, wakker gebeld door zijn buurman. Hij kreeg te horen dat er in zijn auto was ingebroken. De man snelde naar buiten om de schade vast te stellen. "Ik zag dat mijn linker achterdeur openstond, ook is er een raampje ingeslagen." Al snel bleek dat de dieven een opvallende buit hebben gemaakt: het stuur van de auto was verdwenen. "Verder hebben ze niets meegenomen, ze hebben niet eens in het dashboard gekeken. Er is puur ingebroken voor het stuur."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Privé archief

Hij blijkt niet het enige slachtoffer in regio Alkmaar. "Je bent al de vierde vandaag", kreeg hij te horen van de Mercedes-dealer. Zijn auto is inmiddels opgehaald door een bergingsbedrijf uit de buurt. Die laat aan NH weten dat de teller inmiddels op vijf staat. "En vorige week konden we naar Heerhugowaard." Daar zijn ten minste vier Mercedessen ontdaan van hun stuur, bevestigt de politie.

Bende

De politie laat weten dat er in ieder geval één keer aangifte is gedaan. Toch wil dat niet zeggen dat het niet vaker is gebeurd. Soms wordt er geen aangifte gedaan, maar het kan ook zijn dat nog niet alle meldingen verwerkt zijn.

Het is lastig te zeggen of er sprake is van een actieve bende, maar de politie sluit het niet uit. "Vaak zien we dat er met soortgelijke gevallen sprake is van mobiel banditisme. De dieven hebben het dan vooral voorzien op de airbags en sturen van luxe auto’s van Duitse merken, maar ook katalysatoren", laat een woordvoerder weten. "Dit soort inbraken gaan vaak op bestelling. Die specifieke onderdelen zijn dan nodig om bijvoorbeeld een schadeauto op te knappen. Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes."

"Mijn hele leven is al een beetje stuurloos, waarschijnlijk had ik gewoon in kunnen stappen"

Slachtoffer stuurdiefstal

De gedupeerde heeft inmiddels aangifte gedaan en zijn auto is opgehaald. Het is balen, vertelt hij. "Het wordt wel opgelost, maar in de ochtend ben je toch twee uur lang aan het bellen." Toch kan hij er ook wel een beetje om lachen. "Mijn hele leven is al een beetje stuurloos, waarschijnlijk had ik gewoon in kunnen stappen en gaan rijden. Het past wel een beetje bij mij."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]