Ga naar Content

Na 1.500 werkuren is Hoornse kerk glas-in-loodraam rijker: "Window of hope"

In de Hoornse Oosterkerk is gistermiddag onder grote belangstelling een nieuw glas-in-loodraam onthuld. Het werk is bijzonder omdat er meer dan 1.500 uur aan is gewerkt, maar ook omdat initiatiefnemer Kees Leegwater het eindresultaat niet meer kan zien. Vorig jaar is hij overleden. 

Glas-in-loodraam in Hoorn onthuld - Foto: WEEFF

Het idee voor het glas-in-loodraam in de Oosterkerk komt van de Hoornse Kees Leegwater. "Ik werd door hem gevraagd", vertelt ontwerper Sefanja Nods. "Kees is een buurman van me, en hij wilde een grote som geld aan de kerk schenken. Maar ook wilde hij heel graag dat er een groot glas-in-loodraam in de kerk zou komen."

Aangezien Nods ook het raam naast kunstwerk heeft ontworpen, is zij een paar jaar geleden door de weldoener gevraagd om het thema voor dit glas-in-loodraam te bedenken. Gisteren is het werk onder grote belangstelling onthuld. Alle banken van de Oosterkerk in Hoorn waren gevuld met mensen die benieuwd waren hoe het metershoge raam eruit zou komen te zien. Zelf kan Leegwater het eindresultaat niet meer bewonderen, aangezien hij in mei vorig jaar plotseling is overleden.

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"In het werk zit een rood lint, en dat staat voor de levensweg die iedereen voor zichzelf aflegt", gaat de ontwerper verder. "Maar het is ook de reis die gemaakt is naar het andere eind van de wereld, door Schouten en Le Maire."

De Hoornse ontdekkingsreiziger Willem Corneliszoon Schouten ging samen met Jacob le Maire op reis om een nieuwe westelijke doorgang naar Azië te vinden. Op 29 januari 1616 ontdekten zij het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, wat omgedoopt werd tot Kaap Hoorn. 

Ruim 1.500 arbeidsuren

Marije Wolfswinkel, de kunstenaars die het werk gemaakt heeft, noemt de onthulling van het glas-in-loodraam een goede afsluiting van een heel bijzondere periode. "We zijn ongeveer een jaar geleden begonnen", licht zij toe. "In mei vorig jaar kwam Sefanja voor de eerste keer bij mij, en sindsdien hebben we aan het raam gewerkt."

Het maken van een glas-in-loodraam is een intensieve bezigheid. Volgens de kunstenares uit Noord-Scharwoude zitten er ongeveer 1.500 arbeidsuren in het ontwerpen en maken. "Dat is nogal wat", zegt ze met gevoel voor understatement. "Dus je kunt je wel voorstellen dat dit als een ontzettend mooie afsluiting voelt."

Volgende week zondag is er 's middags voor iedereen een mogelijkheid om het nieuwe raam in de Hoornse kerk te bewonderen. "Ik hoop dat er veel mensen op afkomen", zegt ontwerper Nods. "Dat mensen er blij van worden. En dat er ook een soort window of hope ontstaat."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]