Ga naar Content

Verhuurder moet van rechter tienduizenden euro's aan servicekosten terugbetalen

Een verhuurder van een appartementencomplex aan de Spaklerweg in Overamstel moet in totaal 57.937 euro terugbetalen aan 48 (oud-) bewoners. De huurders spanden een rechtszaak aan omdat de membershipkosten en een deel van de servicekosten in hun ogen onterecht waren geïncasseerd.

Foto: Google Street View

De bewoners betalen maandelijks 955 euro aan de verhuurder, waarvan 95 euro bestaat uit servicekosten en nog eens 55 euro voor zogenoemde membershipkosten. 

Van die membershipkosten werden verschillende activiteiten voor de huurders betaald. "Het idee ervan is heel nobel", zegt advocaat Jennifer Alspeer, die samen met Paula Sie de huurders bijstond, "maar in Nederland mag je zulke kosten niet in het huurcontract opnemen."

Servicekosten opnemen in het huurcontract mag wel, maar dan moet de verhuurder wel kunnen aantonen waar de kosten precies voor zijn. Omdat dat in dit geval maar voor een deel van de kosten werd gedaan, oordeelt de rechter dat de verhuurder ook een deel van de servicekosten moet terugbetalen. 

In totaal moet er nu dus een bedrag van 57.937 euro terugbetaald worden, gemiddeld zo'n 1200 euro per huurder.

De bewoners huurden allemaal van The Cohesion, dat aan de Spaklerweg in totaal zo'n 212 zogenoemde 'micro-appartementen' verhuurt. Het bedrijf heeft ook drie locaties in Nieuw West. In Zeeburg wordt op dit moment een vijfde locatie gebouwd.

De uitspraak kan ook gunstig zijn voor de huurders die niet naar de rechter zijn gestapt, zegt Alspeer. "Die kunnen met dit vonnis in de hand naar de verhuurder gaan om hun geld terug te vragen. In principe moet dat voldoende zijn, maar als de verhuurder dan nog tegenstribbelt, kunnen ze altijd nog naar de rechter stappen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]