Ga naar Content

Ideologische kaarten op tafel in debat religieuze uitingen bij boa's: "Niemand is neutraal"

Mogen boa's wel of geen religieuze uitingen dragen tijdens het werk? In de commissie Algemene Zaken werd vanmiddag flink gedebatteerd over deze vraag. Raadsleden voerden een ideologische discussie met elkaar. "Het is een rechtvaardige vorm van discriminatie", zei Daan Wijnants van de VVD. Hij is geen voorstander van het plan van burgemeester Halsema.

Sheher Khan (Denk) was duidelijk: "Het gaat om de hoofddoek en dat komt uit de context van islamfobie, heersende islamofobie. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen die hier tegen is islamofoob is."

Sentiment

Wijnants (VVD) spreekt van een rechtvaardige vorm van discriminatie. "Ik vertegenwoordig de stem van een groot deel van de bevolking, de meerderheid van de Nederlanders, die hier moeite mee heeft."

Fatihya Abdi van de PvdA zei blij te zijn met het betoog van Wijnants. "Hij zegt klip en klaar waar hij staat: dat hij wel op basis van een bepaald publiek sentiment een pleidooi zit te houden om bepaalde mensen hun vrijheden te ontnemen."

Halsema zette begin dit jaar na een motie van Denk de stap om religieuze uitingen – zoals de hoofddoek – toe te staan bij boa's. Maar staat het dragen daarvan neutraal handelen van een ambtenaar in de weg?

"De neutraliteit die het uniform moet uitstralen wordt door de hoofddoek helaas tenietgedaan"

cas van berkel, raadslid ja21

"Onterecht wordt gesteld dat je alleen maar neutraal kunt zijn als er geen enkele uiting van religiositeit zichtbaar is. Daar maak ik bezwaar tegen", zei Rogier Havelaar van het CDA. Juliet Broersen van Volt was van mening dat niemand neutraal is. "Iedereen is gevormd door opvattingen of opvoeding."

Cas van Berkel (JA21): "Een uniform zegt het al: het is uniform. Het is voor alle dragers hetzelfde. Die neutraliteit die het moet uitstralen dat wordt door de hoofddoek helaas tenietgedaan."

Overleg met Den Haag

Nadat Halsema bekendmaakte religieuze uitingen toe te willen staan, zei demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat onmogelijk te willen maken. Dat wil ze doen met een speciale, en zeer ongebruikelijke, ministeriële regeling. Hoogleraren twijfelen ook of de minister dit wel kan.

Halsema zei vandaag dat het eerste overleg met de minister hierover nog steeds moet plaatsvinden: "Ik kijk daar met interesse naar uit."

Het bestuurlijk armpje drukken tussen Amsterdam en Den Haag op dit dossier duurt dus nog wel even. "Als op onze arbeidsmarkt en in de openbare ruimte gesluierde vrouwen het gezag uitoefenen over bijvoorbeeld jonge jongens die zich misdragen, dat werkt denk ik heel goed voor de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en voor de emancipatie onze samenleving", aldus Halsema. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]