Ga naar Content

Status en luxe: dit zijn de bijzonderste vliegtuigen op Schiphol

Het is je vast niet ontgaan dat het Spaanse Koningshuis deze week met hun eigen regeringstoestel in Nederland was voor een staatsbezoek. Waar sommigen misschien zullen zeggen: 'vliegtuig is vliegtuig', zijn liefhebbers dol op regeringstoestellen omdat ze niet vaak te spotten zijn. Maar zijn ze nou echt bijzonder? NH zet acht exemplaren voor je op een rij die op Schiphol voorbij kwamen.

Spanje: Airbus A310

Veel vliegtuigliefhebbers stonden dinsdagavond langs de Zwanenburgbaan om het toestel te fotograferen. Robin Ek, die deze foto maakte, noemt het toestel 'prachtig'.  "Het is een oud toestel, van de A310 zijn er ook weinig, dus dat is ook al iets speciaals", vertelt de fotograaf. Zelf had hij het toestel nooit eerder vliegend gezien. "Het geluid is ook echt supermooi, maar ook de kleurensamenstelling past er mooi bij", vindt hij. "Voor mij persoonlijk is het gewoon een perfecte, prachtige kist"

Professor Paul Peeters vindt het toestel iets minder uniek. "Het is een redelijk gemiddeld vliegtuig. Oké: ze worden niet meer gemaakt, die A310's. Maar dat komt ook omdat het toestel niet meer up to date is. Voor een regeringstoestel is het een groot ding trouwens, je kunt er de oceaan wel mee over. Dat is natuurlijk ook een stukje status." Het is niet bekend hoe het interieur van het Spaanse toestel er momenteel uit ziet. 

De tekst gaat verder onder de foto. 

Het regeringstoestel van het Spaanse koningshuis, de Airbus A310 - Foto: Robin Ek

Nederland: Boeing 737 Business Jet

Ons koningshuis vliegt rond in een Boeing 737 Business Jet. "Dat is een specialere variant van het passagierstoestel Boeing 737 en deze wordt ingericht op basis van wensen van het staatshoofd", vertelt luchtvaartexpert Joris Melkert. 

"Normaal gesproken is het een passagierstoestel waar 140-180 mensen in passen, nu maar ingericht voor zo'n 50 mensen", weet professor Paul Peeters. Koning Willem-Alexander haalde in 2017 zijn brevet voor dit type vliegtuig en vliegt in hetzelfde toestel ook bij KLM als gastpiloot. 

Het Nederlandse regeringsvliegtuig PH-GOV - NH Nieuws

Voorheen had het koningshuis een Fokker 70, van Nederlandse makelij, die momenteel weer te koop staat. In 2018 werd het overgenomen door het Australische Alliance Airlines, maar deze luchtvaartmaatschappij dankt het toestel nu dus weer af. Hoeveel het vliegtuig nu nog gaat opleveren? "Je moet nog even sparen, maar het zal niet heel veel miljoenen meer zijn. Het is een beetje wat de gek er voor geeft", zegt Melkert. Onze koning vloog ook in het oude regeringstoestel. 

Koning Willem-Alexander in de cockpit van de Fokker 70 - Foto: KLM / Natascha Libbert
Het oude regeringstoestel, een Fokker 70 - Foto: NH Media

Verenigde Staten: Boeing 747

Het Amerikaanse regeringstoestel met de naam Air Force One is een Boeing 747 die helemaal is omgebouwd naar de wensen van de president. Zo is er een suite en riant kantoor, een vergaderruimte en eetzaal. De Air Force One staat bekend als het strengst beveiligde toestel ter wereld. "Er zit ook een ontsnappingscapsule in", vertelt luchtvaartexpert Joris Melkert. "In het geval dat het vliegtuig beschoten wordt, gaat de president in een doos aan een parachute naar beneden. Ook heeft het toestel een afweer tegen raketten."

"Een Boeing 747 is een enorm ding. Tja, het grootste land heeft het grootste vliegtuig", vult professor Paul Peeters aan. In Nederland vliegen maatschappijen geen passagiers meer met de Boeing 747, het toestel wordt tegenwoordig vooral als vrachtvliegtuig gebruikt. 

Als de Amerikaanse president Joe Biden met de Air Force One vliegt, mogen dertien journalisten mee in het vliegtuig. Het verhaal gaat dat de journalisten die meevliegen vaak stelen uit het regeringstoestel. Er werd in februari een oproep gedaan aan de journalisten om dit niet meer te doen. Het zou gaan om gegraveerde whisky- of wijnglazen, goudomrande borden of geborduurde kussenslopen. 

"Snel ben ik naar de achterzijde van de loods gegaan om een paar foto's te maken"

Joan Plaatsman - vliegtuigspotter & medewerker op Schiphol

Het toestel van president Biden is wel een oudje en gaat ook al een tijdje mee. Bill Clinton vloog met de Air Force One in 1997 naar Nederland voor een staatsbezoek. Loods-medewerker Joan Plaatsman had de dag van zijn leven toen het Amerikaanse regeringstoestel op Schiphol landde. Hij was op dat moment aan het werk voor DHL in het vrachtstation op Schiphol-Oost. 

"Ik had mijn camera die dag meegenomen en moest toen iets ophalen in vrachtstation 6, waar het toestel geparkeerd stond. Snel ben ik even naar de achterzijde van de loods gegaan om vanuit de deuropening een paar foto's te maken", vertelt hij. "En toen snel weer terug naar mijn eigen loods om te wachten tot de 747 vertrok. Eigenlijk mochten we geen foto's maken, maar heel veel deden dat. Het was een bijzondere ervaring." 

De tekst gaat verder onder de foto's.

Frankrijk: Airbus A330 

In april vorig jaar vloog de Franse president Emmanuel Macron van Parijs naar Schiphol met zijn presidentiële Airbus A330 voor een tweedaags staatsbezoek. Vliegtuigliefhebber Leonard van Teeffelen uit Huizen maakte onderstaande foto. "Vlak voor de landing op Schiphol, werd het vliegtuig geëscorteerd door twee F-16's boven Almere. Ik ben meteen op mijn fiets gesprongen en ben naar de pier gescheurd, ik was er net op tijd!", vertelt Leonard. Hij maakte de foto vanaf de pier van het Gooimeer. "De foto is niet heel scherp, ik weet het, maar ik stond er met hartslag 130." 

Het bestaat uit een privé-presidentiële suite met een douche, een enorme conferentieruimte met 60 zitplaatsen. "Het vliegtuig zelf is niet zo uniek hoor, er vliegen er honderden van rond. Deze is bijzonder omdat deze een andere inrichting heeft, maar dat zie je aan de buitenkant niet. De eigenaar en de bedrukking maakt het toestel bijzonder", zegt Paul Peeters. 

De tekst gaat verder onder de foto.

De A330 van Macron werd geëscorteerd door twee F-16's - Foto: Leonard van Teeffelen

Zuid-Korea: Boeing 747-8

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol wordt vervoerd met een Boeing 747-8. Deze variant is nieuwer dan de Boeing 747-400. Vorig jaar was de president in december in ons land voor een staatsbezoek. Vliegtuigspotter Justin Peeters nam onderstaande foto op de luchthaven van Schiphol toen hij aan het werk was als (senior) flight dispatcher (waarbij hij onder andere vluchten coördineert, voorbereidt en de belading bepaalt, red.). 

"Landen die een 747 gebruiken om hun land of staatshoofd te representeren zijn in mijn ogen goed bezig. De 747 heeft een hele royale uitstraling wat mij betreft", vertelt Justin. "Tussen mijn werkzaamheden door probeer ik zo veel mogelijk mooie foto’s te maken. Alles wat afwijkt van de normale vluchten probeer ik vast te leggen", vertelt hij. 

"Een beetje overdreven voor zo'n landje"

Paul Peeters - professor duurzaam vervoer

Professor Paul Peeters vindt het toestel wat overdreven. "De 747-8 is de nieuwste op dat gebied wat je kunt krijgen. Een beetje overdreven voor zo'n landje." Peeters gelooft dat veel landen grote toestellen kiezen voor hun imago. "Ze kijken allemaal naar elkaar. Je hebt wel lekker de ruimte in dat ding, in zo'n tweedekker. Kun je vervelende mensen naar boven sturen. Er zit vast een hele bar in en meerdere plekken om te slapen", denkt Peeters. 

De Boeing 747 van Zuid-Korea - Foto: Justin Peeters

Saudi-Arabië: Dreamliner 787 

De Saudi's vliegen een Dreamliner Boeing 787, maar hebben ook nog paar Boeing 747's in de vloot. "De romp van de Boeing 787 is gemaakt van koolstofvezel, dat is moderne kunststof. Het is lichter en dus duurzamer," legt Joris Melkert uit. Al betwijfelt hij of dat de motivatie is om dit toestel te kopen. "Het is een heel groot toestel, aan ruimte zullen ze geen gebrek hebben. In de kleinste variant kunnen zo'n 360-440 mensen. Maar eigenlijk had ik wel gedacht dat ze misschien nog wel iets groters zouden hebben. " 

"Ik had wel wat groters verwacht"

Joris Melkert - luchtvaartexpert

En dat was bijna het geval geweest. Kroonprins Al Waleed bin Talal wilde namelijk ook nog een privéjet voor zichzelf en kocht in 2007 een gloednieuwe Airbus A380. Het grootste passagiersvliegtuig dat er bestaat. Het leek hem wel wat om die ruimte te benutten voor twintig VIP-suites, een Turks stoombad, een concertzaal met piano én een garage om zijn Rolls-Royce auto mee te nemen.

Het verhaal gaat dat hij het toestel tijdens de economische crisis in 2008 toch weer moest verkopen, zonder er ooit in gevlogen te hebben, omdat het toch iets te mooi en duur was om waar(d) te zijn. "Ja wat moet je anders met je geld", zucht Melkert nuchter. 

Een 787 dreamliner van Saudi Arabia - Foto: Justin Peeters

Rusland: Ilyushin Il-96

De Russen vliegen een toestel van eigen makelij. De Ilyushin Il-96 wordt gemaakt door een Russische fabrikant die vroeger ook verkeersvliegtuigen voor de Russische luchtvaart maakte. Dit toestel heeft een presidentieel kantoor, een luxe mastersuite met ruime badkamer en verguld toilet. Ook is er een zeer dure privéwijncollectie aan boord en een fitnessruimte. 

"Mocht het toestel beschoten worden, gaat Poetin met een parachute naar beneden"

Joris Melkert - luchtvaartexpert

"Naar verluidt zou het ook nog een ontsnappingscapsule aan boord hebben, net als de Amerikanen", vertelt luchtvaartexpert Joris Melkert. "Mocht het toestel beschoten worden, gaat Poetin met een parachute naar beneden."

Foto: Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]