Ga naar Content

Amsterdam wordt ouder: gemeente wil duizenden seniorenwoningen in speciale flats

De bevolking van de stad wordt ouder, tot 2040 komen er 58.000 Amsterdammers bij die de leeftijd van 65 hebben bereikt. Dan is zo'n kwart van de huishoudens in de stad 65 jaar of ouder. Maar veel van de woningen waarin ouderen nu wonen zijn niet volledig toegankelijk. De komende jaren wil het stadsbestuur daarom duizenden seniorenwoningen erbij krijgen, een groot deel daarvan in speciale flats voor ouderen waar zorg om de hoek is. 

Foto: AT5

Nu het Rijk heeft bepaald dat er geen nieuwe plekken mogen bijkomen in de verpleeghuizen, terwijl die ruimte wel steeds meer nodig is, moet het stadsbestuur op zoek naar plek voor ongeveer 23.000 woningen. De huizen wil de gemeente het liefst bij elkaar hebben, zodat de zorgverlening ook makkelijker kan verlopen.

 'Lang Leven Thuisflats

Een groot gedeelte van die woningen moet in zogenoemde 'Lang Leven Thuisflats' komen. Seniorenflats die al bestaan moeten worden aangepast zodat ze voor ouderen beter beschikbaar zijn, uit onderzoek van de gemeente komt namelijk naar voren dat zo'n 60 procent van de woningen waar ouderen nu wonen dat niet is. Daarnaast moeten er in de flats een vast team van zorgmedewerkers komen en worden er activiteiten aangeboden. De bedoeling is dat met de aanpassing van de flats ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

De komende paar jaar wil de gemeente twintig van dit soort flatgebouwen realiseren. In 2030 moet dat aantal zijn gestegen naar dertig. De rest van de 23.000 benodigde ouderenwoningen moeten bij elkaar worden geplaatst in nieuwbouw.

"Buurten waar mensen naar elkaar omkijken, waar zorg op maat wordt geleverd, en waar mensen iets te doen hebben"

Alexander Scholtes - wethouder Zorg

Zorgwethouder Alexander Scholtes noemt de passende huisvesting van ouderen 'een van de grootste uitdagingen' van de komende jaren. "Hoe zorgen we ervoor dat alle ouderen veilig, prettig en zelfstandig in de stad kunnen blijven wonen, bij voorkeur in hun eigen omgeving, en ook als ze intensieve zorg nodig hebben?" Met de flats en de bij elkaar gebouwde ouderenwoningen hoopt de wethouder dat voor elkaar te krijgen. "Buurten waar mensen naar elkaar omkijken, waar zorg op maat wordt geleverd, en waar mensen iets te doen hebben en elkaar kunnen ontmoeten. Alleen als we dit regelen blijft Amsterdam een stad waar plek is voor iedereen, inclusief het toenemend aantal oudere Amsterdammers en Weespers."

Doorstroom

Het stadsbestuur heeft eerder al een keer aangegeven dat de doorstroom van ouderen, die vaak in een te grote woning wonen, kan helpen bij de woningcrisis die de stad kent. Maar senioren geven aan dat er vaak niet een geschikt alternatief is; het is dan te duur of ze willen juist in 'hun buurt' blijven De gemeente gaat daarom in gesprek met de woningcorporaties over een betere doorstroom. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]