Ga naar Content

Gratis tampons en maandverband: Haarlemse vrouwen pakken menstruatiearmoede aan

Er komen zeven nieuwe Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUP) bij in Haarlem. Dat is het doel van Annemarie van der Linden en Kiki Kraaijeveld. Daar zijn er nu te weinig van, vinden deze Haarlemmers. En daar gaan zij wat aan doen. “We willen een taboe doorbreken.”

Annemarie van der Linden, directeur van het Haarlemse ShareLocal - Foto: NH Media / Maikel Ineke

“Stille armoede.” Zo omschrijft Annemarie van der Linden de problematiek die zij in Haarlem wil bestrijden. “Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal speelt. Het onderwerp armoede gaat met zoveel taboes gepaard. Wie in armoede leeft, wil dat het liefst niet met de buitenwereld delen.”

Met haar stichting ShareLocal koppelt ze ondernemers, organisaties en betrokken Haarlemmers aan mensen met geldnood en zonder netwerk. Zodat die laatste groep ook eens lekker kan eten in een restaurant. Of kwaliteitskleding kan inslaan. Nu wil Annemarie menstruatieproducten breder beschikbaar maken voor Haarlemmers.

Artikel gaat verder onder de foto.

Er heersen volgens Annemarie veel taboes rond armoede - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Want de combinatie armoede en menstruatie is een opeenstapeling van taboes. “Daarom zijn de MUP's zo belangrijk. Meiden en vrouwen die menstruatieproducten nodig hebben, maar dit niet kunnen betalen, kunnen dit halen bij speciale punten in scholen, wijkcentra en bibliotheken.” Zo zijn er uitgiftepunten bij het Haarlem College en het Coornhert Lyceum, maar ook bij locaties van welzijnsorganisatie Buurts.

Erg ziek

“Daar moeten er dus meer van komen”, zegt Annemarie. “Het is soms heel schrijnend wat er gebeurt als mensen dit soort producten niet kunnen kopen. In een menstruatieperiode wordt maandverband hergebruikt. Zelfs sokken of andere kledingstukken worden soms aangegrepen. Of tampons worden veel te lang gedragen. Daar kun je erg ziek van worden.”

In Haarlem zijn nu 18 MUP's. Dat moeten er 25 worden. “Op basis van het aantal inwoners is dat nodig”, weet Annemarie. Om dit te realiseren presenteert ze komende weken een speciale expositie. Die vindt plaats bij ShareLocal, waar Annemarie directeur van is. Ze werkt daarbij samen met de Haarlemse kunstenares Kiki Kraaijeveld.

Artikel gaat verder onder de foto.

Enkele van de werken van Kiki Kraaijeveld die op de expositie te zien zijn - Foto: aangeleverd

Kiki maakt schilderijen die het vrouwenlichaam op een voetstuk zetten. In de kleurrijke, dikke lagen verf zijn vrouwelijke vormen te herkennen. Een aantal werken hangt nu in het onderkomen van ShareLocal in de Haarlemse Luitestraat. Een deel van de opbrengst van de werken die verkocht worden, gaat naar nieuwe MUP's.

Taboe doorbreken

Een concreet doel dus, maar de insteek van Annemarie en Kiki is breder. “We willen een taboe doorbreken. Het is belangrijk dat we dit soort zaken bespreekbaar maken. Armoede kan ook je buurman overkomen. Of een inwoner uit Bloemendaal. Je kan een chronische ziekte krijgen of een verkeerde lening aangaan. Dat zorgt voor schaamte.”

Die schaamte hoopt Annemarie zaterdag een klein beetje weg te nemen. “Dat is belangrijk. Het gebeurt nu dat vrouwen die geen menstruatieproducten kunnen kopen, zich maar met een smoes afmelden van werk of school. Daarmee kom je buiten de maatschappij te staan.”

Geen financiering door gemeente Haarlem

Op veel plekken in Nederland zijn MUP's beschikbaar. Stichting Armoedefonds zorgt ervoor dat die van menstruatieproducten worden voorzien. 66 gemeenten in Nederland stellen geld beschikbaar aan het Armoedefonds om de voorraad in deze uitgiftepunten te garanderen. De gemeente Haarlem behoort daar niet toe. Met de expositie willen Annemarie en Kiki financiering extra uitgiftepunten in Haarlem regelen. Geïnteresseerden kunnen de kunstwerken bekijken en er op bieden op de locatie van ShareLocal in Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]