Ga naar Content

Gio leeft in angst door verwarde buurman: "Ik schrik wakker met hartkloppingen"

Naast iemand wonen met geestelijke problemen kan soms leiden tot overlast en intimidatie. In extreme gevallen escaleert het zelfs: zoals in 2023 bij steekincidenten in de Hazelaarstraat in Noord  en de Robert Scottstraat in West, waarbij zelfs doden vielen door toedoen van verwarde personen. Gio ervaart in zijn woning in Oud-Zuid al maanden overlast van een buurman die daar via een zorginstelling woont. 

Gio leeft in angst door verwarde buurman: "Ik schrik wakker met hartkloppingen" - NH Nieuws

Het is rustig de afgelopen week en dus komt Gio ontspannen aanlopen, want zo geeft hij aan, de nachtrust is stukken beter. Hij draagt wel een zonnebril en wil niet met zijn volledige naam genoemd worden uit angst dat zijn buurman hem herkend.

De buurman die hem vaak nachtenlang wakker houdt en waar hij bijna dagelijks last van heeft. "Vanaf 's morgen half 7 start het soms, soms net na 5 uur al", geeft hij aan. "Dan schrik ik wakker met versnelde hartkloppingen en dan is mijn dag natuurlijk meteen naar de klote."

Hij omschrijft de uiteenlopende problematiek en houdt het allemaal bij in een dossier, in de hoop dat zijn verzamelde materiaal genoeg is om bij de woningbouw en zorginstelling aan te kaarten dat het zo niet verder kan.

"Of hij tot geweld in staat is kun je nooit met zekerheid zeggen, maar hij heeft wel eens indirect gezegd dat het kan escaleren"

Gio - woont naast overlastgevende buurman

De incidenten in de stad in 2023 waarbij een verward persoon betrokken was kwamen voor Gio hard aan, want ook hij vreest wel eens voor escalatie. "Of hij tot geweld in staat is, kun je nooit met zekerheid zeggen", doelend op zijn buurman. "Hij heeft wel eens indirect gezegd dat het kan escaleren. Hij zei letterlijk: 'wacht maar, dit gaat escaleren. Ik woon hier al zo lang, waarom verhuis je niet lekker'. Dus je voelt je wel onder druk gezet."

Dodelijke steekincidenten

Na de dodelijke steekincidenten in de Robert Scottstraat en de Hazelaarstraat waren het in beide gevallen meerdere buurtbewoners die aangaven al langere tijd te vrezen voor een dergelijke escalatie. De daaropvolgende kritiek op zorginstellingen raakte Harry Doef, voorzitter van Platform Opvanginstellingen Amsterdam(POA). "Natuurlijk, ik heb zelf ook drie jonge kinderen, dus als dat naast je gebeurt moet dat vreselijk zijn", geeft hij aan. "Het raakt me zeker, maar het is aan de andere kant ook mijn werk. Dus mijn drive is ook om het de volgende dag weer beter te gaan doen."

Succesvolle plaatsingen

Doef begrijpt de zorgen, maar zet ook een kanttekening. Hij zag in de afgelopen jaren duizenden mensen geplaatst worden in woningen die niet of nauwelijks voor overlast zorgen. Al is hij zich bewust van het belang om juist de gevallen die dat wel doen scherp in de gaten te houden. "Of we het onder controle hebben: het is mensenwerk", aldus Doef. "We doen onze stinkende best, dag in, dag uit. We proberen ook contact te leggen met de buren van onze cliënten. Wij zien hen ook als de mensen waar we mee te maken hebben, want het gaat niet om die individuele klant."

Laatste Kans Regeling

De gemeente erkent de zorgen en een woordvoerder laat weten dat er bijvoorbeeld wordt gewerkt met de Laatste Kans Regeling, waarbij in samenwerking met het Leger des Heils wordt ingezet op intensieve begeleiding. Hierin worden strenge afspraken gemaakt met een in een woning geplaatste cliënt die voor overlast zorgt.  Vanuit de gemeente wordt ook ingezet op verbetering van de samenwerking tussen alle partijen om heftige incidenten te voorkomen. 

Steekincident Hazelaarstraat, Amsterdam Noord - Foto: AT5

Er wordt gehamerd op het belang van goede communicatie tussen zorginstellingen, gemeente, politie, buurtbewoners en de Amsterdamse woningcorporaties. Meldingen moeten verzameld worden en zorgelijke signalen moeten bekend zijn bij alle partijen. Of het aantal meldingen stijgt, durft de woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) niet te zeggen. "Wel is er zorg bij de corporaties omdat we zien dat de overlast intenser en ernstiger is", aldus de woordvoerder. "Vanzelfsprekend vinden ook wij het heel naar dat er incidenten plaatsvinden. Het blijft daarom van belang goed te blijven samenwerken met de verschillende partners en hierover in gesprek te blijven." 

Criteria voldoende

Harry Doef van het POA ziet geen reden om de criteria aan te scherpen of om het aantal kwetsbare mensen die in een woning geplaatst worden terug te dringen. Want, zo geeft Doef aan: "Iedereen verdient een thuis. Iedereen moet een kans krijgen om met goede en passende begeleiding in de wijk te kunnen wonen. Ook als hun situatie complex is. Die mensen zijn er. En wij zijn er voor deze mensen." 

Bij Gio in Oud-Zuid, waarbij zijn buurman de afgelopen maanden voor veel overlast zorgt, is het moeilijk voor hem om volledig te vertrouwen op een goede afloop. De incidenten in 2023 en het onveilige gevoel dat hij in huis heeft zorgen ervoor dat hij vooral hoopt op een oplossing. Naast dat hij hoopt te kunnen verhuizen, gaat hij om tafel met de woningcorporatie en de buurman om te proberen om de rust te laten terugkeren. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]