Ga naar Content

Geen landelijk systeem voor statiegeld lachgascilinders, Afval Energie Bedrijf boos

Om ontploffingen door lachgascilinders in afvalverbrandingsovens te voorkomen, start het kabinet een pilot van 450.000 euro om ze met behulp van innovatieve technieken uit de afvalstromen te halen. Afvalverwerker AEB vindt dit 'volstrekt onvoldoende'. "Het kost onze sector 150 miljoen, dan is 450.000 euro niks. Wij hadden gepleit voor een inleverpremie en landelijke maatregelen. Deze pilot is alleen voor de bühne." 

Foto: AT5

De maat was allang vol bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De ontploffingen door lachgascilinders rezen de pan uit en veroorzaakten gevaarlijke situaties en veel schade. In september vorig jaar startte het bedrijf een statiegeldactie om zo te voorkomen dat cilinders bij het afval terechtkwamen. Eerst kreeg je tien euro voor iedere ingeleverde cilinder, later werd dat gehalveerd.  

Afgelopen februari stopte het AEB met de inname. "Het AEB toont aan dat een statiegeldregeling werkt", zei directeur Wim van Lieshout toen. "Nu is het aan het kabinet om iets te doen met deze waardevolle bevindingen en werk te maken van een landelijke regeling met retourpremie voor de inname van lachgascilinders."

Illegaal product

Maar een landelijke statiegeldregeling komt er vooralsnog dus niet. Dat is volgens het kabinet niet mogelijk op een illegaal product als lachgas. "Wij hadden verwacht dat het kabinet meer zou doen om dit enorme probleem op te lossen", aldus een woordvoerder van het AEB. "De sector heeft ook helemaal niet om een pilot gevraagd."

Het kabinet heeft wel begrip voor de lastige situatie van de afvalsector en staat daarom toe als gemeentes tijdelijk overgaan tot het invoeren van een inleverpremie 'in afwachting van een duurzame oplossing voor de problematiek'. Ook wordt via onder andere het Trimbos-instituut ingezet op het verminderen van lachgasgebruik onder jongeren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]