Ga naar Content

GVB volgt NS en legt het ov in de stad zaterdag ook voor drie minuten stil

Het GVB laat weten het voorbeeld van de NS te volgen en aankomende zaterdag om 22.30 uur het ov in de stad voor drie minuten stil te leggen. Gisteren kondigde de NS de minuten stilte aan, naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist van de NS vorig weekend. "Ook wij herkennen helaas de toename aan agressie tegen onze medewerkers", vertelt GVB-directeur Claudia Zuiderwijk. 

Foto: AT5

Het GVB ziet ten opzichte van het kwartaalgemiddelde van 2023 over het eerste kwartaal van 2024 een stijging van 14 procent van het aantal meldingen in agressie en korte lontjes. Het gaat over meldingen als beledigen, intimidatie of zelfs fysieke agressie die vaak voorkomen bij problemen met het betalen van het kaartje.

"Dit gebeurt dagelijks en we schikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat er mensen met een publieke taak worden belaagd", aldus Zuiderwijk. "De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van."

"We zijn het stadium van uitspraken als: 'dit is onacceptabel' eigenlijk voorbij"

Claudia Zuiderwijk - GVB-directeur

Volgens Zuiderwijk is het nu echt tijd voor concrete actie, zodat mensen die werkzaam zijn bij het ov hun werk op een veilige en prettige manier kunnen doen. Ze noemt de agressieproblematiek 'een maatschappelijke ontwikkeling'. "We zijn het stadium van uitspraken als: 'dit is onacceptabel' eigenlijk voorbij. We moeten agressie tegen mensen met een publieke taak als maatschappij hardop blijven veroordelen", stelt Zuiderwijk. 

Geen treinen 

De NS liet gisteren weten klaar te zijn met geweldplegers en protesteert zaterdag tegen de mishandeling van een conducteur in een trein tussen Delft en Den Haag. Het afgelopen jaar vonden er ruim duizend geweldsincidenten tegen NS-medewerkers plaats, dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het ging bijvoorbeeld om bedreigen, spugen of lichamelijk geweld.

"Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega's", liet president-directeur van NS Wouter Koolmees weten. "We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer."

De NS hoopt meer bevoegdheden te krijgen, zoals toegang tot de politiesystemen zodat de eigen handhavers kunnen zien of de reizigers die ze controleren eerder in aanraking kwamen met de politie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]