Ga naar Content
Een druk stedelijk straatbeeld met zes volwassenen die over een kruispunt fietsen, waarschijnlijk tijdens een woon-werkverkeer. de achtergrond is voorzien van verkeer en stadsarchitectuur.
Amsterdam

Stad telde vorig jaar 918.000 inwoners, laatste jaren veel mensen uit Italië, VS en VK

16 april 2024, 15.33 uur · Aangepast 16 april 2024, 17.29 uur
Door: AT5 · Foto: AT5

De Amsterdamse bevolking is begin 2023 gegroeid tot 918.000 inwoners. Van de inwoners in de stad is 36 procent migrant. Meer dan de helft van die migranten wonen korter dan tien jaar in Nederland. De meeste migranten komen uit Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Dat blijkt uit migratieonderzoek van de gemeente. Volgens de gemeente bestaat een 'steeds groter deel' van de Amsterdammers uit migranten die minder dan tien jaar in Nederland zijn, de zogeheten recente migranten. 

Gezin of werk

Turkije, Duitsland, Frankrijk, India, Oekraïne, Spanje en Rusland zijn ook landen waar veel van de recente migranten vandaan komen. Ze komen vooral vanwege hun gezin of werk naar de stad, veel van de Oekraïners vooral vanwege de oorlog met Rusland.

De groep die naar Nederland kwam om asiel aan te vragen, is volgens de gemeente 'behoorlijk groter geworden'. Het waren er 9.780 in 2023. Tien jaar eerder ging het nog om ongeveer een kwart van dat aantal. Het aantal migranten dat hier kwam om te studeren is ook flink gestegen, dat waren er in 2023 ruim 12.440 terwijl het er in 2013 nog 3800 waren.

Particuliere huurwoning

Ongeveer de helft van de migranten die hier korter dan tien jaar zijn, woont in een particuliere huurwoning. Van die groep verblijft 23 procent in een huurwoning van een woningcorporatie. De overgebleven groep, 27 procent, heeft een woning gekocht. 

Het aantal recente migranten met een topinkomen (een inkomen dat bij de 20 procent hoogste inkomens in de stad hoort) stijgt. Ruim een kwart van die groep migranten heeft zo'n inkomen. Ze werken volgens de gemeente steeds vaker in de IT-sector. 

Cijfers wijken iets af van het CBS

Het CBS meldde twee maanden geleden dat er Amsterdam in 2023 zo'n 935.000 inwoners waren. Het verschil met de gemeentecijfers is dat de gemeente als peildatum keek naar 1 januari 2023, omdat er later dat jaar nog geen gegevens waren over bijvoorbeeld inkomens. Ook was het aantal inwoners dat het CBS meldde in februari nog niet gecorrigeerd op bijvoorbeeld emigraties. 

In de rest van 2023 is het aantal Amsterdammers gegroeid naar 932.000 personen, laat de gemeente weten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]