Ga naar Content

Door brand getroffen falafelman krijgt massale steun van meelevende buurt

Zijn altijd aanwezige glimlach is nog zichtbaar, maar Jawad Balas van de Libanese eetkraam op de Ten Katemarkt zit in een zware periode. Bij een brand in zijn woning verloor hij bijna al zijn spullen. Zijn vrouw Willie kreeg een hartaanval en ligt nog in het ziekenhuis. De buurt komt in actie om het stel te helpen.

Begin april woedde er een flinke brand in het appartement van Jawad en Willie. Hun huis is onbewoonbaar en Jawad logeert op dit moment bij vrienden. "Overal was rook", beschrijft Jawad. "De keuken is helemaal afgebrand. Alle spullen die ik nodig heb in de keuken zijn verbrand. Net als mijn kleren. Wij zijn alles kwijt", vertelt hij.

En dat is nog niet alles: Willie kreeg een hartaanval en ligt momenteel nog in het ziekenhuis om te herstellen.

De keukenapparatuur waarmee Jawad al het eten klaarmaakt dat in de kar wordt verkocht, is allemaal weg. Nu bereidt hij alles voor in de kar, maar die is aan de krappe kant. 

16.000 euro

Debra Barraud van verhalenplatform Humans of Amsterdam zette een crowdfunding op. In korte tijd is er al 16.000 euro verzameld, ver boven het streefbedrag van 10.000 euro. "Ik heb goede vrienden en klanten. Echt lieve mensen", vertelt Jawad. "Ik ga dit nooit vergeten."

Voor klanten is het geen verrassing dat zoveel mensen klaarstaan voor Jawad en zijn vrouw Willie. "Het is een hele vriendelijke man en hij maakt de beste falafel van de buurt", vertelt een trouwe klant. 

En voor Jawad is het ondanks de moeilijke tijd ook een periode waar hij kracht uit haalt. Op de markt is hij positief over zijn toekomst. "Ik moet sterk genoeg zijn", zegt hij. "Ik moet alles achter me laten, maar ik ga het bedrijf redden. En dat gaat me lukken." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]