Ga naar Content

Zorgen om IJmuidense vossenfamilie: wat is er aan de hand?

De welpjes zijn weg en de moeder loopt mank: het zijn mindere tijden voor de vossenfamilie uit de achtertuin van Ilse Jonker uit IJmuiden. Ze maakt het vossenhol in het krappe stukje tussen de schutting en de serre nog maar even niet dicht. "De moeder komt bijna elke dag even terug, maar zonder de welpjes." 

"Sneu hè", zegt Ilse als ze het onderstaande filmpje stuurt. "Je ziet dat de moedervos één pootje niet gebruikt als ze loopt."

Ruim twee weken geleden ontdekten Ilse en haar man Stephan een vossenholletje in de achtertuin. Af en toe kwamen moeder en twee welpjes tevoorschijn. Ilse en Stephan kochten meteen camera's en sindsdien is het wel en wee van het vossengezinnetje te volgen op Instagram

Helaas is het sinds ruim een week met meer wee dan wel, voor de vosjes.

Zie hier hoe moedervos de tuin binnenstrompelt en naar het vossenholletje gaat.

Moedervos komt af en toe terug naar de achtertuin - Ilse Jonker

De kleintjes laten zich sindsdien niet meer zien in de achtertuin. Ze zijn in de aangrenzende duinen, zegt Ilse. Moeder komt nog wel vaak langs: zij hinkt bijna elke dag op drie pootjes de tuin in, naar het oude holletje.

Het leed van moedervos gaat Ilse aan het hart. "Ik heb de dierenambulance gebeld", zegt ze. "Die hebben gevraagd de boel goed in de gaten te blijven houden: met de camera's kunnen we dat gelukkig goed." 

Kleintjes vangen

Want hoewel het niet leuk is om te zien, zouden pootblessures vaker voorkomen bij vossen, weet Ilse van de dierenambulance. Moedervos zou zo ook gewoon nog voor haar welpjes kunnen zorgen. 

"Ze halen de moeder dan ook liever niet op", vertelt Inge. "Want dan moeten ze de kleintjes ook zien te vangen en mee te nemen. Als dat niet hoeft is, is het voor iedereen beter."

Kijk hier de video van twee weken geleden nog eens terug:

Vosjes in de achtertuin in IJmuiden - NH Nieuws

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]