Het is de droom van Bart Hovers; mooie meubels maken van alle omgewaaide en gekapte bomen in Haarlem. Een duurzame grondstof in eigen stad bewerken tot een duurzaam product. Mooier kan toch niet? Maar wetten en regels maken dromen soms kapot.
Twee jaar geleden bezweek aan de Kloppersingel in Haarlem, de beroemde rode beuk onder het geweld van een fikse storm. Met donderend geraas viel de boom half in het water en lagen de wortels open en bloot in de buitenlucht. Het was het definitieve einde van de majestueuze Haarlemse boom.
Bewoners die de gevallen reus zagen liggen, hoopten dat er een goede bestemming voor gevonden kon worden, zodat de geest van de boom voort zou leven. Dat klonk als muziek in de oren van meubelmaker Bart Hovers. Hij wil van het beukenhout graag snijplanken maken, in zijn werkplaats in de Haarlemse kweektuin. Een mooi initiatief, maar helaas niet zomaar te realiseren.
Binnenkort is het gezaagde hout voldoende gedroogd om het te bewerken, maar wat voor de rode beuk wel gelukt is, is voor andere Haarlemse bomen nog maar de vraag. Bart's ideaal is om alle omgevallen of gekapte Haarlemse bomen in Haarlem te bewerken tot houten bladen, maar de gemeente zegt dat ze dat niet kunnen beloven, want volgens Europese aanbestedingsregels mogen Haarlemse bomen niet onderhands aan Haarlems Hout geleverd worden. Daardoor blijft Haarlems Hout hangen in het stadium van idee en ideaal. Zonder toezegging van de gemeente is er van het inmiddels 10 jaar oude initiatief nauwelijks een rendabele onderneming te maken.
Tot overmaat van ramp heeft de gemeente de huur voor de werkplaats in de Haarlemse Kweektuin fors verhoogd. Ook kleinschalige duurzame lokale initiatieven moeten voldoen aan de normen van de commercie, waardoor de toekomst van Haarlems Hout op het spel staat. Voor idealisten is geen plaats.
De bomen die nog wel bij Bart terechtkomen worden in de Haarlemse houtzaagmolen tot planken verzaagd. Daarna moeten ze in de droogkamer van Haarlems Hout een paar jaar drogen voordat er meubels van gemaakt kunnen worden.
De iep die decennialang bij de kweektuin stond en de zomerstorm van 2015 niet overleefde, wordt vandaag in de vorm van twee robuuste werkbladen afgeleverd bij het lokaal van de natuurwerkplaats in de buurt van de Kweektuin.
Pak an Groen
Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.
Reageren? Stuur een mail naar [email protected]