Ga naar Content

Gemeente investeert 150 miljoen extra in verduurzamen vastgoed

De gemeente gaat 150 miljoen euro extra investeren in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In totaal bezit de gemeente ongeveer achthonderd gebouwen, waaronder kantoren, gebouwen en loodsen met een commerciële of maatschappelijke bestemming. "Voor 2024 is 25 miljoen euro vrijgemaakt, zodat de werkzaamheden bij 68 panden nog dit jaar van start kunnen", aldus vastgoedwethouder Rutger Groot Wassink.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gemeente wil in 2030 de CO2-uitstoot met 60 procent terugdringen en in 2050 klimaatneutraal zijn. Door te investeren in het verduurzamen van vastgoed kan dit proces de komende jaren worden versneld.

"De afgelopen jaren hebben we de gevolgen van de opwarming van de aarde duidelijk kunnen zien. Met deze grote investering komen we weer een stap dichter bij het behalen van de Amsterdamse klimaatdoelen", aldus Groot Wassink.

Streefwaarde 

Er wordt sinds een paar jaar ingezet op het verduurzamen van gebouwen door de gemeente. Op dit moment voldoet 25 procent van de panden aan energieprestatielabel A, de streefwaarde. "Energieneutraal en aardgasvrij zijn de doelen voor de gebouwen van de eigen organisatie, voor alle overige panden is energieprestatielabel A de streefwaarde", aldus de gemeente. 

Om de verduurzaming de komende jaren te versnellen heeft het college het plan van aanpak vastgesteld. Zo zullen werkzaamheden gecombineerd worden met gepland onderhoud in de stad. "Bij de verduurzaming wordt ook rekening gehouden met circulariteit en met het gebruik van isolatiemateriaal van natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Door de aanleg van groene daken- en gevels worden de negatieve effecten van het veranderde klimaat beperkt", aldus de gemeente. 

De verduurzaming van gemeentelijke monumenten kost meer tijd en zullen daarom eerst kleine aanpassingen, zoals dakisolatie en isolerend glas, krijgen. Van de tweehonderd monumenten in de stad hebben er op dit moment 27 het energielabel A. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]