Ga naar Content

Sterhalte in Wijk aan Zee dreigt verloren te gaan: 100.000 euro nodig voor renovatie

De beroemde Sterhalte in Wijk aan Zee is dringend toe aan een opknapbeurt, maar de benodigde ton voor de renovatie lijkt niet te komen. Het plaatsen van een standaard halte is namelijk vele malen goedkoper. Maar daar weigert, Wijk aan Zeeër en commissielid van D66, Carline de Boer zich bij neer te leggen. "Dit is ons busstation: Wijk aan Zee verdient iets moois!"

Bij de herinrichting van het Juliaplein in 2006 plaatste de provincie het hokje in Wijk aan Zee. Toen de halte in 2011 dreigde te worden verwijderd, greep de gemeente Beverwijk in en nam het markante hokje over. Na een destijds kleine opknapbeurt is er nooit meer iets aan gedaan, en nu is de geliefde halte flink verpauperd.

Voor Wijk aan Zee is de Sterhalte niet zomaar een bushalte; het is hun busstation. "Mensen staan hier soms lang met hun koffertje, het beschermt ze goed tegen de wind en het ziet er natuurlijk mooi uit", zegt Carline de Boer vol trots.

Het hokje staat er al bijna twintig jaar en daardoor echt een onderdeel van de kustplaats geworden. Het is een stadsgezicht, een gevoel van thuiskomen, en Wijk aan Zee is er verknocht aan.

Verpauperen

Toch is al jaren zichtbaar dat de halte langzamerhand begint af te brokkelen, mede door de zoute wind die door het kustplaatsje waait.

Evert Hoogewerf van de Dorpsraad in Wijk aan Zee trok daarom jaren geleden al aan de bel. "Het is een langlopend dossier: ik heb vijf à zes jaar geleden al gezegd dat het hokje dringend aan onderhoud toe is."

Jarenlang bleef het stil, tot hij in februari plotseling een hoopvol bericht kreeg dat het college het gebouw wil renoveren. Tot bekend werd dat vanwege het hoge prijskaartje de neuzen niet dezelfde kant op stond en het voorlopig niet zal worden besproken in de gemeenteraad.

"Nu zit je goed beschut"

Carline de Boer, inwoonster Wijk aan Zee en commissielid

Belangrijk

Er is namelijk een ton nodig om de halte weer op te knappen, terwijl het plaatsen van een standaard bushokje, optie 2, met extra groen voor wat afscherming zo'n 22.000 euro kost. En dat verschil vinden velen te groot.

Volgens de Carline is het bedrag van 100.000 euro helemaal niet zo gek. "Het is veel, maar het is een schatting en dus nog helemaal niet zeker. Daarnaast hebben we nu eenmaal te maken met inflatie. Wat vroeger 100 euro was, is nu 300 geworden."

Bovendien wordt er volgens haar vergeten welke kosten er nog meer bij een nieuwe halte komen kijken. "Het plein moet dan aangepast worden, omdat dat hokje heel anders komt te staan. Ook zal dat een flinke windvanger zijn, terwijl je nu goed beschut zit."

Verder worden 'normale' hokjes volgens de Boer vaak ingeslagen, terwijl deze zo nu en dan alleen gebruikt wordt om te chillen."

"We hebben al genoeg lelijke dingen in Wijk aan Zee, dit moeten ze ons gewoon gunnen"

Evert Hoogewerf

Veel geld

Toch begrijpt ze dat mensen schrikken van het bedrag. "Het is veel, maar natuurlijk is het niet zo van: 'hier heb je een ton'. Er moeten specificaties worden vastgesteld. Misschien kan er reclame op komen zodat de kosten iets gedrukt kunnen worden? Maar het gaat om de intrinsieke motivatie om het te behouden zoals het is."

En daar sluit ook Hoogewerf zich bij aan. "We zijn een toeristenplaats, een warm bad. Dan ga je toch niet een kaal hokje met drie ramen en een dakkie neerzetten? We hebben al genoeg lelijke dingen in Wijk aan Zee, dit moeten ze ons gewoon gunnen."

Hoe nu verder

Wat er met de halte gaat gebeuren is dus nog onzeker. "Er moet eerst weer opnieuw naar gekeken worden, dan wordt het weer besproken en vervolgens kan het in de gemeenteraad komen", zegt De Boer.

Ze strijdt vastberaden verder, want een andere optie dan de huidige halte renoveren is er voor haar eigenlijk niet. "Ja, anders moet er iets speciaals komen. Maar wat anders is, is vaak duur. Dus dat zal nog meer dan een ton kosten."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]