Ga naar Content

Spelregels voor nieuwe windmolens Haarlemmermeer, maar 'eerst zien, dan geloven'

Om omwonenden gerust te stellen over de mogelijke uitbreiding van een windmolenpark in Haarlemmermeer, stelde de gemeente samen met hen een lijst met 'ideeën voor spelregels' op. Toch zijn omwonenden bang dat er onvoldoende naar hun zorgen geluisterd wordt als de windmolens er toch komen. 

De windmolens die al langs de A4 staan krijgen in de toekomst wellicht gezelschap - Foto: NH Media

Dat blijkt als NH met hen in gesprek gaat over de spelregels. Iets minder dan een maand geleden hield de gemeente in Buitenkaag een informatiebijeenkomst over de mogelijke uitbreiding van het aantal windmolens in het zuidoosten van Haarlemmermeer, tussen Abbenes en Weteringbrug. Er staan nu al zeven van zulke windmolens langs de A4. 

Met de feedback van omwonenden zijn ideeën opgesteld voor mogelijke spelregels, die gelden áls de nieuwe windmolens er komen. Op de bijeenkomst in Buitenkaag sprak NH al met een aantal buurtbewoners. Zij zijn overwegend sceptisch en zien weinig in de ideeën. 

Tekst gaat verder onder het kader.

De 'ideeën voor spelregels' komen voort uit de informatiebijeenkomst van 16 maart en zijn onderverdeeld in vier thema's: natuur, lokaal eigenaarschap, impact op de ruimte en gezondheid.

Belangrijke punten die in de lijst zijn opgenomen zijn onder andere het beschermen van (trek)vogels en toezicht houden op de geluidsniveaus van de molens. Ook moet de opgewekte energie zoveel mogelijk worden verkocht aan de directe omgeving van het windpark en moeten grote investeerders worden geweerd om de molens lokaal bezit te maken.

Michel Vermeij en Martine Bouma wonen precies op de grens van Noord- en Zuid-Holland. Door hun slaapkamerraam zien ze de huidige windmolens langs de A4 staan. De mogelijke spelregels van de gemeente nemen hun zorgen niet weg. "Dit is gewoon om het verhaal een beetje mooi te maken", reageert Bouma wanneer NH haar de spelregels voorlegt. "Recyclen, lokaal eigenaarschap, geluid monitoren, allemaal heel mooi, maar het doet niks af aan de nadelen."

Bouma benadrukt dat het hen niet alleen om hun eigen ongemak gaat: "Wij zijn niet van de 'not in my backyard'-filosofie, er moet immers groene energie bij komen. Maar windmolens zijn als je het mij vraagt niet de oplossing voor dat probleem."

"We zijn echt het afvoerputje van de gemeente"

Martine Bouma over horizonvervuiling van haar achtertuin

Behalve de horizonvervuiling hebben ze nu nog weinig last van de molens die er al wel staan, maar als er nieuwe, hogere worden bijgebouwd, kan dat zomaar veranderen, vertelt Vermeij: "We hebben nu al de bestaande windmolens, de A4 en de hogesnelheidslijn in ons uitzicht liggen, dat wordt er dan niet beter op." "We zijn in dit opzicht echt het afvoerputje van de gemeente", voegt Bouma toe.

Nachtelijke knipperlichten

Ook de mogelijke geluidsoverlast van de molens baart Vermeij zorgen: "Ik zat even te rekenen, en afhankelijk van waar die molens gaan komen zitten wij net aan buiten de wettelijke geluidsgrenzen. Maar als de wind ongunstig staat, kan je alsnog de klos zijn."

Een doembeeld voor Bouma is de mogelijke komst van knipperende lichten op de windmolens, in verband met landende vliegtuigen op Schiphol: "Een windmolen met bewegingssensor, dan zie je dus de hele nacht die lampen aan en uit gaan vanuit je slaapkamerraam. Ze kunnen het goed bedoelen, maar ik heb er geen vertrouwen in."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Uit de reactie van Vermeij en Bouma is duidelijk op te maken dat vooral de onduidelijkheid over wat er nu uiteindelijk gaat gebeuren voor irritatie zorgt. Bouma twijfelt zelfs aan de intenties van de gemeente: "Ik krijg toch het idee dat het een soort farce is, die bijeenkomst ook. Alsof de knoop allang is doorgehakt, en dat het nu lijkt alsof er nog van alles overwogen wordt."

De provincie Noord-Holland moet uiteindelijk groen licht geven voor de eventuele bouw van de molens, en laat weten dat het voor 'zowel hen als de gemeente belangrijk is om te weten wat de omgeving belangrijk vindt'. Een woordvoerder benadrukt ook dat er nog geen aanvraag voor de bouw is gedaan, maar dat ze daar pas goedkeuring voor zouden geven als de spelregels vaststaan.

Pas als de spelregels in beton zijn gegoten, kunnen ze de balans opmaken, maar tot die tijd is het voor de Oude Weteringers een kwestie van afwachten: "Als het concreet wordt hebben we er wat aan. Ze kunnen zoals met zo'n bijeenkomst luisteren wat ze willen, maar het gaat er om wat ze er mee doen."

De complete lijst met ideeën voor spelregels is te vinden op de website van Wind op Land. Tot en met 29 april kunnen mensen daar ook reageren op de ideeën. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]