Ga naar Content

Oplichters troggelen KLM-passagiers geld af via opgedoekt X-account

Oplichters doen zich op socialmediaplatform X voor als klantenservicemedewerkers van KLM. Ze proberen creditcardgegevens te bemachtigen van klanten die via het platform met de luchtvaartmaatschappij in contact proberen te komen. Maar wat die klanten niet weten, is dat KLM daar sinds kort geen klanten meer te woord staat.

Foto: KLM

Sinds Elon Musk aan het roer staat bij X, zijn veel bedrijven gestopt met de klantenservice op het platform. Zo ook KLM. Omdat klanten daar vaak nog niet van op de hoogte zijn, maken oplichters daar dankbaar gebruik van. Hoe gaan deze oplichters te werk? We namen de proef op de som.

Foto: NH Media

Zodra je @KLM een bericht hebt gestuurd, duurt het niet lang voordat je een reactie krijgt. De oplichters achter de nep-accounts excuseren zich voor het ongemak en willen het in de DM (direct messages) graag voor je oplossen. Daar wordt naar je telefoonnummer gevraagd, waarna het gesprek verplaatst naar WhatsApp of via de telefoon. Om het probleem op te kunnen lossen zijn persoonsgegevens nodig, waaronder creditcardgegevens. Daar zijn de fraudeurs naar op zoek.

''Je kunt zien of een account echt is aan het gouden vinkje op X en aan het groene vinkje op Whatsapp''

Anoesjka Aspeslagh, Press Officer KLM

Het probleem is bij KLM bekend: ''We proberen nepaccounts zoveel mogelijk proactief op te sporen en te rapporteren. Dat doen we dagelijks''. Ze adviseren gedupeerden om aangifte te doen. ''Je kunt zien of een account echt is aan het gouden vinkje op X en aan het groene vinkje op Whatsapp.'' 

Volgens het CBS heeft in 2023 ongeveer twee op de drie Nederlanders van 15 jaar of ouder (65 procent) minstens één keer in de afgelopen 12 maanden een telefoontje, e-mail- of ander bericht ontvangen dat (waarschijnlijk) afkomstig was van een oplichter. Van hen geeft 2 procent aan hier wel eens in te zijn getrapt. Van deze groep is bijna de helft uiteindelijk daadwerkelijk opgelicht. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.