Ga naar Content

Nieuwe commissaris van de Koning kijkt zijn ogen uit in Flevoland

Foto: RPO

Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen is bij zijn kennismakingsronde positief verrast over wat Flevoland te bieden heeft. "Ik ben enorm onder de indruk geraakt van de enorme verschillen in bedrijvigheid die we hebben", zegt Gerritsen, "van innovatieve zuivelbedrijven tot hightech bedrijven, van reclamebureaus tot restaurants. Fantastisch!"

In het programma Over Flevoland Gesproken kijkt de commissaris van de Koning terug op zijn uitgebreide "ontdekkingstocht" door de provincie, sinds zijn aantreden in november. "Er gebeurt hier zoveel. Ogenschijnlijk denk je: het is landbouw en het is wonen. Maar daarnaast is er heel veel activiteit en bedrijvigheid."

Lelystad Airport

Arjen Gerritsen geeft de moed niet op dat de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport van de grond komt, ondanks een motie waarin een meerderheid van de Tweede Kamer zich in januari uitsprak tégen commerciële luchtvaart in Lelystad. Het is Gerritsen duidelijk geworden hoe belangrijk Lelystad Airport is voor de regionale economie, maar ook landelijk en internationaal.

Dat standpunt brengt het provinciebestuur nadrukkelijk onder de aandacht van de onderhandelaars voor een nieuw kabinet. "Ik denk dat uiteindelijk over en weer tot het inzicht wordt gekomen dat de doorontwikkeling van Lelystad Airport van belang is voor onze regio en voor het land."

De Flevolandse commissaris is ook vol optimisme dat er een oplossing komt voor de problemen rond de stroomvoorziening, een ander vraagstuk dat van belang is voor toekomstige ontwikkelingen in de provincie.

Gerritsen vertrouwt er op dat het gaat lukken om nieuwe woonwijken en bedrijven aan te sluiten op het stroomnet. "We zijn met bedrijven en universiteiten in gesprek die aan innovaties denken: hoe kun je die netcongestie omzeilen met energievoorzieningen op lokaal niveau."