Ga naar Content

André van Duins eerste, Sophie Straat naakt en Fiep in oranje: Recordstore Day is feest voor de muziekliefhebber

Muziekliefhebbers kijken weer reikhalzend uit naar Recordstore Day. Komende zaterdag 20 april vindt de 15e editie plaats van het evenement om de platenzaak en platenlabels te promoten. Met 250 optredens in platenzaken en 400 bijzondere cd en vinylreleases. In Noord-Holland kun je bandjes bekijken en luisteren in 12 platenzaken. 

Recordstore Day - Foto: NH Media

Het gaat goed met de muziekindustrie. Maar platenwinkels hebben het al jaren moeilijk, want de muziekliefhebber luistert de liedjes de laatste 15 jaar voornamelijk via streamingsdiensten als Spotify. De streamingsdiensten hebben dan ook een marktaandeel van maar liefst 80 procent van de totale omzet.

Comeback van vinyl

Maar sinds een aantal jaar beleeft vinyl een grote comeback. Vinyl heeft de cd de laatste jaren ruim ingehaald. Goed nieuws voor de platenwinkel zou je zeggen. Maar vinyl is nu weer zo populair dat de grondstofprijs voor het maken van de vinylplaten enorm gestegen is. En daarom betaalt de consument nu voor een album geen 22 euro meer, maar een prijs boven de 30 euro voor een nieuw album. Maar goed, je moet wat overhebben voor je hobby.  

Om de gang naar de platenzaak te stimuleren werd Record Store Day uitgevonden. In 2008 in de VS en in Nederland in 2010 voor het eerst. Op deze Dag van de Platenzaak worden er instore concerten georganiseerd en komen er speciale uitgaven van albums en singels uit. Ook wordt er ieder jaar een RSD-ambassadeur aangesteld. In het verleden waren dat bijvoorbeeld Tim Knol, Spinvis en Froukje.

Andre's eerste - Foto: NH Media

Zaterdag 20 april verschijnt een recordaantal van 34 releases van eigen bodem. Zo brengt oud RSD-ambassadeur Typhoon zijn laatste album Twintig uit op vinyl. Van André van Duin komen de eerste twee veel gezochte single He he ik heet André en Stoelen, stoelen uit 1965 uit.  

Alle nummers zijn opnieuw gemastered van de originele tapes. Ook Avond van Boudewijn de Groot komt opnieuw op singel uit. En Sophie Straat brengt een maxi-single uit van haar ruim dertien minuten durende nummer Gebroken Spiegels met het Metropole Orkest.

Aan Recordstore Day vertelt Sophie: “Ik was niet van plan om deze EP fysiek uit te brengen. Ik heb nooit zin om daarop te wachten. Als iets af is, wil ik het gewoon uitbrengen!” Straat vertelt ook dat ze wat onzeker was over de hoesfoto van Gebroken Spiegels. “Daarop ben ik naakt. Ik voelde me heel kwetsbaar en was bang voor de reacties, maar die vielen gelukkig mee. Sterker nog: ik was aangenaam verrast!”

Het idee erachter was niet om haar eigen lichaam te seksualiseren, maar juist het tegendeel: “Ik wil aantonen dat het gewoon een lichaam is. Ik denk dat je ook ziet dat de foto is gemaakt door een vrouw; hij is totaal niet sexy.” 

Sophie Straat op de hoes van Gebroken Spiegels - Foto: NH Media

In 12 platenzaken in Noord Holland zijn er zaterdag optredens van bands en artiesten. Zo zullen in platenzaak Concerto in Amsterdam onder andere Van Dik Hout, Meis en Wies optreden. De Nederlandstalige indieband Wies komt op RSD ook met een speciale uitgave van hun laatste album Alles Anders. Op RSD Records, het eigen label van Record Store Day Nederland, komt het live album Niets Hetzelfde uit.

De feestelijke afsluiting van Record Store Day vindt plaats in het Patronaat in Haarlem. De bands POM, M.Lucky en Fiep. Deze bands waren alle drie al eerder te zien in het programma Culture Club van NH.

Wat ook bijzonder is, is dat Fiep in samenwerking met RSD ook haar debuutalbum Birthday Party uitbrengt. De plaat wordt uitgebracht in de lievelingskleur van zangeres Veerle van Fiep, oranje. In beperkte oplage van 300 exemplaren. Voor de liefhebbers. 

Reportage over Fiep eerder te zien bij Culture Club - NH Nieuws

M.Lucky bij platenwinkel Concerto - NH Nieuws

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.