Ga naar Content

Regelgeving voor evenementen bedreigt Koningsdagvieringen

Meerdere Oranjeverenigingen hebben moeite met het rondkrijgen van de organisatie voor Koningsdag dit jaar. Een tekort aan vrijwilligers lijkt het probleem te zijn, maar volgens cijfers van het CBS is het aantal vrijwilligers niet veel afgenomen. Ook de Oranjeverenigingen geven aan ongeveer hetzelfde aantal aanmeldingen te hebben. Wat is dan wel het probleem? 

Koningsdag Waagplein Alkmaar - Foto: Alkmaar Centraal

Voor de organisatoren van het Koningsdagfeest in het Luipaardpark in Heerhugowaard is het doek al gevallen. Niet omdat er te weinig animo voor is, maar volgens de organisatoren is het de gemeente die hen dwarsboomt. Bart Groot laat weten dat het pijnpunt ligt bij het bekostigen van verkeersregelaars, EHBO'ers en handhavers. 

''In 20 jaar hebben we misschien 50 pleisters geplakt''

Bart Groot, organisator koningsdag in het Luipaardpark

"Wij worden hetzelfde behandeld als bijvoorbeeld het piratenfestijn, maar bij ons kinderevenement is alcohol verboden. Het piratenfestijn draait om drinken. In 20 jaar hebben wij misschien 50 pleisters geplakt." Voor Bart is het daarom onbegrijpelijk dat ze aan dezelfde eisen moeten voldoen: de organisatie kan het niet opbrengen. 

Reactie gemeente Dijk en Waard

"Wij kennen en herkennen de signalen van (vrijwilligers)organisaties over de regeldruk en wij denken mee over het faciliteren van evenementen en het ondersteunen van activiteiten. Er is een subsidie beschikbaar voor evenementen. In een aantal gevallen zijn aan het behandelen van vergunningaanvragen ook geen kosten verbonden. Ons team APV staat klaar om met organisatoren in overleg te gaan over het mogelijk maken van evenementen.

Soms kan met kleine aanpassingen een evenement zonder vergunning of met een melding georganiseerd worden. In andere gevallen kan na een aanpassing volstaan worden met minder eisen. Onze oproep is dan ook om ruim voordat het evenement plaatsvindt contact met ons op te nemen. Wij willen graag met organisaties in gesprek om te bespreken hoe we het makkelijker kunnen maken."

In Blokker gaat het feest (nog) door

De Oranjevereniging uit Blokker ziet hetzelfde probleem. De vereniging geeft aan dat de regelgeving elk jaar strenger wordt.  "Verkeersregelaars moeten we nu gaan inhuren, dat brengt allemaal extra kosten met zich mee, EHBO precies hetzelfde", zegt Ton Veen, frontman van de vereniging uit Blokker. "Stel het lukt niet om voldoende vrijwilligers te krijgen, ben ik bang dat de gemeente volgend jaar geen vergunning verleent. We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Het gaat een prachtig feest worden."

De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk heeft onderzoek gedaan naar de regeldruk. Naast de 130 landelijke en Europese regels, moeten ze ook voldoen aan de lokale regels, zoals vergunningen en een veiligheidsplan. Hieruit zijn zeven adviezen gekomen, op één: lever maatwerk.  

"We hebben dit jaar 58 vrijwilligers. Dat zijn er 8 te veel" 

Een vreemde eend in de bijt is het Oranjebal in Heiloo. Ook dit feest wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Op de website van het Oranjebal staat het volgende: "Volgend jaar hebben we weer nieuwe vrijwilligers nodig. We hopen je dan te mogen verwelkomen."

Organisator Amber Sprenkeling vertelt dat ze dit jaar zelfs acht personen te veel heeft aangenomen. Waarom staan ze in Heiloo wel te springen om te helpen? Volgens Amber komt dat door de aandacht die ze in vrijwilligers steken. Ze wil dat alle vrijwilligers een leuke dag hebben.

Daar zetten ze op in, bijvoorbeeld met een medewerkersstand met genoeg eten en drinken. Het vrijwilligersfeest is haar favoriet. Na het evenement blijft hierdoor iedereen betrokken.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.