Ga naar Content

Eindelijk docu over 'onbekende' VN vredesmissie: "Niemand ongeschonden teruggekeerd"

45 jaar geleden ging de VN-vredesoperatie UNIFIL in Libanon van start. Dit feit vormde voor de Enkhuizer regisseur Jelmar Hoekstra, samen met het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas, de aanleiding voor de documentaire 'In dienst van de vrede'. "Door het huidige geweld komt bij veel van de veteranen weer van alles boven. Ze vragen zich af of alles wat ze daar gedaan hebben voor niets is geweest." Volgende week is de documentaire te zien in Hoorn en Enkhuizen.

Foto: Playback Images / Jelmar Hoekstra

"Het is de langst lopende VN vredesoperatie die nog altijd actief is", zegt Hoekstra. Nederland werd door de VN in de jaren 80 flink onder druk gezet om militairen naar het gebied te sturen. "Met de politionele acties in Indonesië was Nederland niet al te best in het nieuws gekomen. In Nieuw-Guinea ook niet. Met de UNIFIL missie in Libanon kon Nederland haar imago weer wat opvijzelen."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer dan 9.000 Nederlandse militairen zijn vanaf 1979 actief geweest in Libanon, voor het grootste deel dienstplichtigen. "Het werd voorgeschoteld als een bestemming waar militairen surfend de dag konden doorbrengen, maar ze bleken een schietschijf te vormen tussen de strijdende partijen", aldus Hoekstra. "Eigenlijk is er bijna niemand ongeschonden teruggekeerd van deze missie."

Alsnog erkenning voor militairen

Veel Nederlanders hebben daar weinig van meegekregen. "Nu hebben we sociale media, maar toen waren het alleen de correspondenten. Zoals Lieve Joris, die een stuk in De Haagse Post schreef. Zij had met militairen over hun ervaringen gesproken. Dat was niet in het voordeel van Israël, terwijl dit wel een bondgenoot was. Naar aanleiding van het stuk vloog er een steen door de ruit van de redactie en werd de militairen aangeraden om niet meer met de pers te praten. Daarmee hield de verslaggeving eigenlijk wel op."

Met deze documentaire komt er alsnog erkenning voor wat de Nederlandse militairen in Libanon hebben meegemaakt. "Hier is de afgelopen 45 jaar eigenlijk nooit echt aandacht voor geweest. Ik ben heel trots dat we dit via de documentaire alsnog voor hen hebben kunnen doen."

De documentaire 'In dienst van de vrede' is volgende week woensdag en donderdag te zien in Cinema Oostereiland en bij Cinema Enkhuizen. Bij de vertoning in laatstgenoemde plaats zal een UNIFIL-veteraan uit Venhuizen aanwezig zijn.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]