Ga naar Content

Tien jaar cel en tbs voor man die moeder van zijn kinderen gruwelijk mishandelde

Wilco H. (41) moet tien jaar de gevangenis in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd voor het langdurig zwaar mishandelen van zijn vriendin. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. De situatie bereikte een dieptepunt toen hij haar op 1 oktober vorig jaar bijna doodstak in haar woning in Amstelveen. De kinderen van het stel waren steeds getuige van het geweld. 

Foto: VLN Nieuws

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die beschreef de situatie waar de vrouw maandenlang onder gebukt ging als 'een langdurig horrorscenario.' 

De rechtbank oordeelt dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat bij hem een laag begaafde intelligentie en persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld. Ook is hij verslaafd aan alcohol en speed. Wel wegen eerdere veroordelingen voor geweldsmisdrijven, verboden wapenbezit en verkeersovertredingen verzwarend mee. 

Dochter greep in

W. had twaalf jaar lang een relatie met het slachtoffer. Zij had al twee kinderen uit een eerdere relatie en samen kregen ze ook twee kinderen. De 11-jarige dochter van het stel probeerde meestal in te grijpen om haar moeder te beschermen.  De rechtbank rekent dit H. zwaar aan. "Hij heeft zich in het geheel niet bekommerd om het effect van zijn handelen op de kinderen", staat in het vonnis.

Lees ook

Ook op 1 oktober greep het meisje in. "Morgenochtend ga je dood. Ik ga je vermoorden", hoorde ze haar vader tegen haar moeder zeggen, vlak voordat hij haar met verschillende messen begint te steken. Het meisje probeert haar vader te laten stoppen door hem met onder andere een vleesvork te steken. Dat werkt niet, dus belt de 11-jarige 112. 

Haar moeder weet naar de buren te vluchten en H. gaat ervandoor. Hij wordt na een wilde achtervolging op de A7 klemgereden en gearresteerd in Purmerend. De politie stelt vast dat H. die avond te veel alcohol heeft gedronken en vloeibare speed heeft gebruikt. Het OM vindt dat H. zich die avond schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord, maar de rechtbank veroordeelt hem voor een poging tot doodslag. Zij vindt dat voorbedachte raad niet bewezen is. 

'Overspel'

Veel van het geweld dat H. zijn vriendin in de maanden voor het heftige incident aandeed, bleef onder de radar. Vermeend overspel was telkens het motief voor de geweldsuitbarstingen. "Sinds drie jaar werd hij stalkerig, bezitterig en achterdochtig", vertelt het slachtoffer.

Dat leidde ertoe dat het slachtoffer na een worsteling met H. al eens een enorme snee over haar gezicht opliep, waardoor ze een blijvend litteken heeft. In juli martelde hij zijn vriendin een nacht lang tot ze met een naam zou komen. Ze houdt hier zo'n zestig snij- en steekwonden aan over. 

Niet ingegrepen 

Op 5 augustus komt het huiselijk geweld voor het eerst in beeld bij Veilig Thuis en de gemeente Amstelveen. H. wurgt zijn vriendin die dag tot ze bewusteloos raakt. Weer grijpt de 11-jarige dochter in. Uiteindelijk weet de vrouw in lingerie naar buiten te rennen en zoekt hulp bij een voorbijganger.

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen verbiedt H. naar aanleiding van die mishandeling om nog een voet in het huis aan De Punter te zetten. Verder heeft zijn daad weinig gevolgen voor hem, omdat het slachtoffer geen aangifte doet. Zowel de rechtbank als het OM zei tijdens de zitting verbaasd te zijn dat de politie H. toen niet heeft opgepakt. Twee weken voor de steekpartij op 1 oktober zet hij bij zijn vriendin een pistool in haar mond.

Schadevergoeding

De rechtbank vindt dat er voor al deze incidenten genoeg bewijsmateriaal is om tot een bewezenverklaring te komen. Ook voor het witwassen van bijna 100.000 euro en een duur horloge vindt de rechtbank dat genoeg bewijs is gevonden. De spullen werden gevonden in de woning aan de Punter en auto van de verdachte. 

H. moet zijn vriendin en kinderen ook een schadevergoeding betalen voor het leed dat hij hen heeft aangedaan. Aan zijn vriendin moet hij 22.000 euro betalen, aan de 11-jarige dochter 20.000 euro en aan de andere drie kinderen 10.000 euro. 

"Er is totaal geen rekening gehouden met de slachtoffers"

Slachtofferadvocaat Richard Korver

Advocaat van het slachtoffer Richard Korver laat aan NH weten dat hij en zijn cliënt teleurgesteld zijn over de hoogte van de schadevergoeding die zij krijgt: "Het is niet uit te leggen dat een meisje van elf dat bij één situatie ertussen springt 20.000 euro krijgt toegewezen en haar moeder die maandenlang toegetakeld is en zeer ernstig is verwond hetzelfde bedrag krijgt." Korver had 130.000 euro geëist.

Ook vindt hij de snelheid waarmee de zaak is afgehandeld schadelijk voor de slachtoffers. Het proces verbaal is volgens hem incompleet, omdat H. ook kindermishandeling verweten had moeten worden. De kinderen waren namelijk steeds getuige van het geweld en dat heeft hen beschadigd voor het leven.

Daarnaast waren de moeder en kinderen er psychisch nog niet klaar voor om bij het proces te zijn of gebruik te maken van hun spreekrecht. Ze zijn pas net in therapie en waren dus ook niet aanwezig.  "Ik vind dat hier totaal geen rekening is gehouden met de slachtoffers in kwestie."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]