Ga naar Content

Zandvoort overdonderd door flitsactie COA: dertig statushouders ondergebracht in hotel

Het gemeentebestuur van Zandvoort is overvallen door de komst van 30 statushouders in het NH Hotel langs de Zandvoortse boulevard. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft dat snel geregeld en het college daar een dag van tevoren over ingelicht. Het college betreurt deze flitsactie en vindt dat ze al voldoen aan de huisvestingstaakstelling voor statushouders.

Het COA heeft vijftien kamers geboekt in het NH Hotel voor dertig statushouders, mensen met een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Deze groep verblijft sinds het afgelopen paasweekend in Zandvoort. 

Volgens Ronald Smallenburg, woordvoerder van het COA, is de druk hoog in de asielzoekerscentra. Daarnaast houden de statushouders plekken voor nieuwe vluchtelingen bezet. "We moeten dan kiezen tussen óf snel een besluit nemen óf asielzoekers buiten laten slapen. Met de Paasdagen komen natuurlijk veel Duitsers en andere toeristen naar Zandvoort. Het hotel zei 'ja' op ons verzoek, dus we moesten snel handelen."

(Tekst loopt door onder de foto)

Het NH Hotel in Zandvoort - Foto: Google Maps

De statushouders in Zandvoort verbleven eerder in de gemeente Velsen. Het COA zorgt voor de begeleiding van de groep. "De bedoeling is dat deze mensen uiteindelijk een woning krijgen in de regio waar ze verblijven. Of dat dan Velsen of Zandvoort is, kan ik nu niet aangeven", legt Smallenburg uit.

College geïrriteerd

Het Zandvoortse college voelt zich overvallen door de snelle actie van het COA. "Het college betreurt zeer dat het hier pas één dag van tevoren over is geïnformeerd. Bovendien voldoet
Zandvoort al ruimschoots aan de huisvestingstaakstelling voor statushouders", staat in een brief aan de gemeenteraad. 

Het COA laat weten dat ze een goede relatie hebben met de gemeente Zandvoort en dat ze dat ook graag zo willen houden. "Er is geen ruzie. Wellicht gaan we binnenkort even met elkaar om de tafel zitten om een en ander te bespreken", reageert Smallenburg.

Hotel Van der Valk

Eerder werden al Oekraïense vluchtelingen in Zandvoortse hotels ondergebracht. In Haarlem boekte het COA onlangs nog tientallen kamers voor statushouders in hotel Van der Valk.

Zandvoort heeft, net als omliggende gemeenten, de komende tijd de taak om een groep asielzoekers onder te brengen in het dorp, op basis van de spreidingswet. Op welke locatie is nog niet duidelijk.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]