Ga naar Content

14 jaar na fluwelen revolutie zit Ajax in een nog diepere crisis

Met een column van Johan Cruijff in De Telegraaf begon in 2010 de 'Fluwelen Revolutie'. Veertien jaar later zit Ajax weer in een diepe crisis met als dieptepunt de schorsing van de kersverse algemeen directeur Alex Kroes. Welke crisis is groter?

Alex Kroes op de tribune - Foto: PRO SHOTS / Mischa Keemink

Cruijff vond de jeugdopleiding ondermaats en het bestuur wist niets van voetbal. Hij pleitte voor meer oud-voetballers in de organisatie. "Je bent een blinde als je niet ziet dat het niet goed gaat", sprak Cruijff toen.

Het was het begin van een jarenlange machtsstrijd. Van bestuursleden die opstapten tot ruzie in de Raad van Commissarissen en van een arbitragezaak tot onenigheid in het 'technische hart'. Het kwam allemaal voorbij. Vijf jaar na de 'fluwelen revolutie' is Ajax sportief niet verder gekomen en in november 2015 stopt Cruijff als adviseur bij Ajax.

"Zo'n iemand die gepokt en gemazeld is in het zakenwereldje moet dit toch weten?"

auteur Maarten Bax

Deze week werd de kersverse algemeen directeur Alex Kroes op non-actief gezet. Zijn ontslag lijkt onvermijdelijk nu blijkt dat hij Ajax-aandelen heeft gekocht met voorkennis. "Een man die binnenkwam met veel verwachtingen en vertrouwen. Zo'n iemand die gepokt en gemazeld is in het zakenwereldje moet dit toch weten?", vraagt Maarten Bax zich hardop af. Bax schreef meerdere boeken over Ajax. 

Nieuw hoofdstuk

Het is het zoveelste hoofdstuk in de nieuwste Ajax-crisis. Vorige zomer werd technisch directeur Sven Mislintat. De inmiddels ontslagen Duitser liet een spoor van vernieling na. Voor zo'n 100 miljoen euro kocht hij spelers die niet of nauwelijks renderen. 

Sportief gezien gaat het ook slecht met Ajax. Het stond dit seizoen zelfs onderaan in de eredivisie. Maurice Steijn werd in oktober ontslagen en onder zijn opvolger John van 't Schip gaat het iets beter. De Amsterdammers staan inmiddels vijfde in de eredivisie, maar het spel blijft pover. 

Tekst loopt door onder foto

Sven Mislintat - Foto: Pro Shots/Ron Jonker

Na de fluwelen revolutie van veertien jaar geleden zit Ajax dus weer in de problemen. "Een vergelijking tussen beide periodes is naar mijn mening niet te maken. Er zijn ook meerdere crises geweest bij de club, maar ze zijn niet allemaal vergelijkbaar en kennen ieder hun eigen dynamiek, omstandigheden en tijdgeest", laat directeur Supportersvereniging Ajax Fabian Nagtzaam weten.

In een statement laat de supportersvereniging weten achter het besluit te staan van de RvC om Kroes te schorsen. 

Tijdens de 'Fluwelen revolutie' ging het met Ajax goed in de eredivisie. Trainer Frank de Boer zorgde voor vier landskampioenschappen op rij. (2011 t/m 2014). Nu lijken de sportieve en financiële gevolgen van de crisis veel groter te zijn. Plek vijf lijkt het hoogst haalbare dit seizoen en dat betekent dat de Amsterdammers vele miljoenen uit het spelen van Europees voetbal gaan mislopen. 

Hoe nu verder? 

Het lijkt een kwestie van tijd voordat het ontslag van Kroes definitief wordt. Ajax moet dus zo snel mogelijk op zoek naar een algemeen directeur. Ook is de positie van technisch directeur en trainer nog niet ingevuld.

"Wij hebben Van der Sar gehad die min of meer met de straat tussen de benen is vertrokken. Na lang wachten kwam Kroes. Het is wel een zooitje bij Ajax hoor. Ik zou geen naam durven noemen op dit moment", aldus Bax. 

Lees ook