Ga naar Content

Bloemendaalse acteur Guus heeft een fysieke beperking: hij schittert in film Dive Deep

Hij vond acteren als klein jongetje al fantastisch, de 21-jarige Guus van Leeuwen uit Bloemendaal. Maar ja, vind maar eens een film of theaterstuk waar mensen met een beperking de hoofdrol in spelen. En toen was daar ineens regisseur Veerle Ackerstaff uit Zandvoort. Ze zocht acteurs met een fysieke beperking voor haar film 'Dive Deep'. En Guus greep die gouden kans met beide handen aan. 

Veerle, die vanuit Zandvoort filmproductiehuis Break Free Films runt, heeft al vele prijswinnende fictiefilms op haar naam staan. Voor de korte film 'Dive Deep' ging ze op zoek naar acteurs met een fysieke handicap, maar ook naar collega's met een beperking die met haar de film wilden maken. 

'Mensen met een beperking worden anders behandeld'

"Mensen die aan de buitenkant anders zijn dan 'de norm' worden toch vaak anders behandeld. Terwijl ze heel veel in hun mars hebben. Ik heb dat altijd heel oneerlijk gevonden. Ik hoop dat de kijkers van deze film met hun eigen vooroordelen worden geconfronteerd en daar eens goed over na gaan denken", legt Veerle uit.

Tekst loopt door na de foto.

Veerle Ackerstaff tijdens opnames van Dive Deep - Foto: productiehuis Break Free Films

Guus en Veerle kwamen met elkaar in contact tijdens een training rolstoelhockey in de Overveense Tetterodehal. Guus speelde daar ook. Hij heeft de hersenaandoening cerebrale parese, ontstaan door zuurstoftekort tijdens de geboorte. Daardoor loopt hij moeilijk. 

Liefde op het eerste gezicht

"Ik wilde voor de film zelf ervaren hoe het is om je in een rolstoel voort te bewegen. En toen was Guus daar ineens. Het was liefde op het eerste gezicht tussen ons. Hij is ontwapenend, maar vertoont ook een beetje braniegedrag en heeft wat stouts over zich heen." En dat zocht de Zandvoortse. 

"Ik vond het fantastisch dat Veerle mee kwam doen. Ze was gelijk heel enthousiast en we hadden een 'klik'. Toen is het balletje gaan rollen", vertelt Guus. De twee leerden elkaar beter kennen en twee jaar na hun ontmoeting stond Guus op de filmset. Eindelijk. Als hoofrolspeler Storm. Het hele team was compleet, klaar voor de opnames van een zo 'inclusief mogelijke film'. De crowdfunding was ook gauw rond. 

Tekst loopt door na de foto.

Guus van Leeuwen tijdens de opnames van Dive Deep - Foto: productiehuis Break Free Films

Guus nam het script goed in zich op. De aanloop naar de opnamedagen was voor hem best even wennen. "Het was een goede training qua geduld hebben. Het script moest een aantal keer omgegooid worden. De eerste en laatste versie waren compleet anders, maar de intentie bleef hetzelfde."

"Guus speelt een jonge skater die erg met zichzelf in de knoop zit. Daar moet hij uit zien te komen door zich kwetsbaarder op te stellen", legt Veerle uit. "De opnamedagen waren niet eens zo heel anders dan tijdens normale producties. Je moet je niet fixeren op de beperkingen, maar kijken wat wel en niet mogelijk is. Nou, af en toe was het toch wel een beetje een uitdaging om te werken met acteurs zonder speelervaring", lacht ze.

Tekst loopt door na de foto.

Een deel van de cast van Dive Deep, met Guus tweede van rechts - Foto: productiehuis Break Free Films

De opnamedagen, die vooral rond Den Bosch plaatsvonden, zitten erop. Nu wordt de laatste hand aan de korte film gelegd. 

"Ik vond het een hele mooie kans om dit allemaal mee te maken. Het smaakt zeker naar meer", vertelt Guus enthousiast. "Het is geweldig om te acteren en voor even een andere identiteit aan te nemen. Ik heb ook gemerkt dat er niets hechter en intenser bestaat dan een samenwerkende filmcrew op een draaidag."

Pure onwetendheid

"Ik hoop dat Veerle op deze manier mensen anders laat kijken naar mensen met een beperking. Ik merk ook regelmatig dat mensen vooroordelen hebben. Ze denken dat je minder slim bent. Dat is niet slecht, maar het is vaak pure onwetendheid. Ik neem het ze daarom ook niet kwalijk. Ik heb geluk. Ik kan goed praten en mensen snel overtuigen dat ik heel wat in mijn mars heb", besluit Guus. Binnenkort gaat hij aan een studie beginnen.

Dive Deep gaat op 25 mei in voorpremière in de Verkadefabriek in Den Bosch en daarna nog in Amsterdam. De echte première is mogelijk tijdens het Nederlands Filmfestival of op een internationaal podium. "Ik ben nu al heel trots", zegt Veerle.

Aan de film is een educatief pakket verbonden, zodat kijkers met elkaar kunnen discussiëren en leren over hun eigen vooroordelen ten opzichte van mindervaliden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]