Ga naar Content

Narcis heet toeristen welkom in Amsterdam, als dank voor de stad die hem opnam als oorlogsvluchteling

Op Amsterdam Centraal helpt Narcis Skelic van het Welkom Team toeristen de weg te wijzen. Als oorlogsvluchteling uit Bosnië kwam hij 29 jaar geleden zelf aan op CS. "Ik dacht wauw, wat een geweldige stad. Ik werd omarmd door alle mensen in Amsterdam. Nu doe ik via het Welkom Team wat terug voor de stad", vertelt hij in het televisieprogramma NH Helpt.

welkomteam - NH Nieuws

Nu het toeristenseizoen weer is aangebroken, helpen tientallen vrijwilligers van het Welkom Team elk weekend vakantiegangers op weg. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan hun felgroene jassen met de tekst 'welkom' er op. Het team werd in 2008 opgericht, onder meer om toeristen te wijzen op zakkenrollers en nepdrugs. Narcis is trots dat hij voor de stad mag werken: "Ik voel mij inmiddels meer Amsterdammer dan Bosniër, want dit is mijn huis."

Een deel van het Welkom Team Amsterdam - Foto: NH Media

Ook Astrid Leeuwerink zet zich in als gastvrouw van Amsterdam: "Je wordt zelf ook blij van dit werk. Het geeft een soort geluksstofje als mensen je bedanken." Het grappigste wat zij heeft meegemaakt was tijdens een gesprek met een Engelse toerist. "My dog needs to poop", zei hij, dus ik vertelde dat dat overal kan, als hij het maar opruimt. Toen zei hij dat zijn hond alleen op het gras kan poepen, dus heb ik hem op de pont naar Noord gezet. Daarna kwam hij heel blij terug om te zeggen dat het was gelukt. Dat maak je niet mee als je thuis blijft zitten," zegt Astrid lachend.

Astrid Leeuwerink helpt een gestrande toerist - Foto: NH Media

Het Welkom Team zoekt nog vrijwilligers. Elke vrijdag en zaterdag wordt er gewerkt met een ochtend- en middagdienst. Als vrijwilliger krijg je een informatiemap en een wekelijkse mail waarin staat wat er die week allemaal te doen is in Amsterdam. Kijk op nhhelpt.nl voor meer informatie.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.