Ga naar Content

Gerelateerde videos

Je tank volgooien met waterstof kan nu ook in Alkmaar, maar het blijft behelpen

Met de opening van het 'tankstation van de toekomst', komt er een derde mogelijkheid voor de waterstofrijder in Noord-Holland. Naast Wieringermeer en Amsterdam, kunnen de bezitters van een auto op waterstof nu ook tanken in Alkmaar. Een doorbraak is het nog niet, want met drie 'tankstations' voor de hele provincie blijft behelpen. 

Opslag waterstof - Foto: NH Media

Het aantal auto's dat op deze schone brandstof rijdt, is vooralsnog op één hand te tellen. Met name voor zware vrachtwagens wordt waterstof gezien als dé oplossing voor de vervanging van diesel. Maar de ontwikkeling en levering van trucks op waterstof wil niet vlotten waardoor ook het aantal tankstations voor deze brandstof beperkt blijft.

Maar dat neemt niet weg dat er toch bedrijven zijn die de mogelijkheden van waterstof in de praktijk willen testen. HB adviesburo heeft daarom enkele bestelbussen in bedrijf genomen en de chauffeurs zijn blij dat ze nu ook in Alkmaar waterstof kunnen 'tanken'. Maar bij dit 'tankstation van de toekomst' kun je veel meer dan alleen waterstof krijgen. 

volgooien maar met biodiesel - Foto: NH Media

"We vinden dat we een voortrekkersrol voor de regio moeten zijn", zo legt Erik Metselaar uit. Bij dit station kan je alle vormen van biodiesel tanken maar ook vloeibaar LNG en waterstof. En binnen niet al te lange tijd komen er ook snelladers bij zodat ook volledig elektrische vrachtwagens hun accu's snel op kunnen laden. Voor transportondernemers in de regio Alkmaar is er dan geen enkele drempel meer om niet duurzame brandstof te tanken. 

Erik Metselaar - Foto: NH Media

Dat voelt men dan helaas wel in de portemonnee want duurzame brandstoffen zijn over het algemeen flink duurder dan de reguliere diesel. Een gemiddelde vrachtwagen heeft heel wat liters nodig om kilometers te maken. Dan moet je als ondernemer wel milieu-ambities hebben. Erik Metselaar erkent dat er nog flink wat ruimte zit tussen idealen en de praktijk. "We willen meer dan er nu redelijkerwijs kan", maar je moet ergens beginnen. 

IJskoude LNG tanken met veiligheidsvoorzieningen - Foto: NH Media

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]