Ga naar Content

Sporten tijdens chemokuur: de ‘LoveLife Run’ laat zien dat het kan

Iedere woensdagochtend wordt er door een groep van zo’n 15 mensen hard getraind bij de Gooise Atletiekclub in Hilversum. Deze mensen gaan binnenkort meedoen aan de LoveLife Run; een hardloopevenement waarbij geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek. Bijzonder aan dit event is dat een deel van de deelnemers zelf ook kanker heeft, of heeft gehad. 

Foto: NH Media

“Iedereen die je hier ziet, is een winnaar”, zegt één van de deelnemers terwijl ze hardloopt over de atletiekbaan van GAC. Ze traint vandaag voor de vierde keer samen met een groep van 12 mensen voor de LoveLife Run, een hardloopevenement om geld op te halen voor kankeronderzoek. 

"De trap oplopen kan al een enorme opgave zijn"

Deelnemer LoveLife Run en ex-kankerpatiënt

De deelnemer is zelf net kankervrij verklaard. Wel moet ze nog om de paar maanden op controle komen. “Het is natuurlijk geweldig dat ze niks meer zien, maar de rust is nog niet wedergekeerd. De kans dat het weer terugkomt, is reëel. Je staat daardoor toch anders in het leven. Dankbaarder, maar ook met meer spanning.”

Daarbij merkt ze dat haar conditie nog lang niet is wat het was. “Vroeger rende ik nog marathons, nu ben ik vanwege de behandelingen al moe na een paar minuten hardlopen.” Het is iets wat de rest van de groep ook herkent. “Chemokuren zijn een aanslag op je lichaam”, zegt een andere deelnemer. “De trap oplopen kan al een enorme opgave zijn.”

Belang van bewegen

Dat is de reden dat de LoveLife Run is gestart met dit evenement, want bewegen is ontzettend belangrijk. Misschien juist wel voor de mensen met kanker die zware behandelingen moeten ondergaan. “Ze kunnen altijd meer dan ze denken”, zegt Mirjam de Bakker van de LoveLife Run. “Tegen mensen met kanker wordt vaak gezegd 'doe rustig aan', maar het is juist belangrijk dat ze blijven bewegen. Niet alleen voor hun fysieke gezondheid, maar ook voor hun mentale welzijn.” 

Daarbij is het voor de deelnemers extra fijn om te trainen met een groep die in een soortgelijke situatie zit. Ook al is het een heel uiteenlopende club: De één is begin 20, de ander al grootouder. De één is net kankervrij verklaard en de ander is uitbehandeld. Het grootste deel is nu bezig met een behandeltraject en leeft nog in veel onzekerheid. “Het is een heel bijzondere groep, waar natuurlijk ook veel verdriet achter schuilt. Maar iedereen hier heeft een enorme vechtlust. We kunnen elkaar daar heel erg in vinden. Daarbij hebben we ook gewoon lol met elkaar - het is niet alleen maar narigheid. In tegendeel.”

Iedereen mag meedoen

De LoveLife Run vindt 26 mei plaats in Hilversum. Iedereen kan zich aanmelden. “Het is zeker niet alleen voor (oud-)kankerpatiënten”, wil De Bakker benadrukken. “Ook verpleegkundigen, artsen en naasten rennen mee. In principe mag iedereen meedoen.”

Wel zit er één voorwaarde aan de aanmelding, zegt De Bakker: “Het is natuurlijk wel mooi als iedereen die meedoet geld ophaalt voor het onderzoek. En degenen die liever niet meerennen, nodigen wij van harte uit om de alle bijzondere deelnemers op 26 mei aan te moedigen. Het belooft een hele mooie, indrukwekkende dag te worden.” 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]