Bewoners van het wijkje Land in Zicht in Haarlem maken zich zorgen over de plannen om grote windmolens en een zonneweide te bouwen op recreatiegebied Schoteroog. In een brandbrief aan de provincie vragen ze om niet mee te werken aan de vergunning voor de zonneweide.
Het is een prachtige, nieuwe woonwijk in Haarlem Noord: Land in Zicht. Veel woningen liggen aan het water, aan de voet van de grote Schoterbrug richting de Waarderpolder. Ze kijken uit over het Spaarne en recreatiegebied Schoteroog en dat uitzicht moet zo blijven, vinden de bewoners.
Tonny Gutte, Piet van Rij en Anton Opperman zijn lid van de bewonerscommissie Land in Zicht. Gutte en Van Rij wonen er sinds de oplevering in 2013, Opperman trok er vier jaar later in. Ze wonen er met veel plezier, maar maken zich zorgen over de plannen die de gemeente heeft met Schoteroog. Op de voormalige stortplaats moet schone energie worden opgewekt, met onder meer een zonneweide en een aantal grote windmolens.
Meedenkers
Van Rij: "Voor de goede orde, we zijn geen tegenstanders van de energietransitie, integendeel. We willen de gemeente van zoveel mogelijk informatie voorzien. We zien ons meer als meedenkers dan tegenstanders."
De bewonerscommissie is geen 'not-in-my-backyard'-actiegroep, zegt Gutte. "Die stempel willen we niet krijgen. We willen er met argumenten voor zorgen dat de politiek goed nadenkt over dit dossier." Opperman: "De gemeente zegt dat het gebied een energielandschap moet worden, maar er is geen visie hoe dat precies moet gebeuren. Het zijn losse plannetjes en dat is riskant voor de gemeente."
Zonneweide
Afvalzorg wil een deel van Schoteroog omtoveren tot zonneweide. Een gebied van 2,5 hectare wordt dan met zonnepanelen bedekt. De panelen leveren genoeg stroom van 1350 Haarlemse huishoudens, zegt Afvalzorg. De omwonenden vrezen dat hun uitzicht minder wordt, dat de panelen voor schittering zorgen en zien liever dat recreatiegebied Schoteroog groen blijft.
Tonny Gutte vindt dat er in de buurt veel betere plekken zijn om zonne-energie op te wekken. "Industriegebied Waarderpolder. Daar zijn zoveel grote daken van bedrijven waar je panelen op kunt leggen. Je kunt ook parkeerplaatsen overkappen met zonnepanelen. Dan halen ze doelstellingen voor groene energie met gemak."
Tekst loopt door onder de afbeelding van het ontwerp van de zonneweide.
Windmolens
De zonneweide zou ook in de slagschaduw komen te liggen van een paar enorm hoge windmolens, die ook op Schoteroog moeten komen te staan. De schaduw van de draaiende wieken trekt dan steeds snel over de zonnepanelen heen. "Uit onderzoek blijkt dat die zonnepanelen daardoor stuk kunnen gaan", zegt Gutte.
Over de plannen voor de windmolens raken de leden van de bewonerscommissie al helemaal niet uitgepraat. Piet van Rij: "We kijken al tien jaar uit op vier windmolens die al die tijd stilstaan." De eigenaar van die molens wil ze vervangen door twee molens van maar liefst honderd meter hoog. En er liggen ook plannen voor nog meer windmolens in het gebied.
'Windmolens draaien op subsidie'
Dat is nergens voor nodig, rekent Anton Opperman voor. "Windmolens op land draaien op subsidie, die leveren niets op. Dat hebben we de verantwoordelijk wethouder ook uitgelegd. Maar we maken ons meer zorgen over de gezondheid en het milieu."
Tekst loopt door onder de foto.
Het geluid van de wieken van de windmolens is slecht voor de volksgezondheid van mensen in de omgeving, blijkt uit studies. En daar hebben niet alleen de bewoners van Land in Zicht last van, maar ook inwoners van de Indischewijk, Penningsveer en Spaarndam.
Ook stoten windmolens schadelijke stoffen uit, zegt Anton Opperman. Dat klinkt gek. "De wieken zijn van hout en er wordt epoxyhars in verwerkt. Daar zit de stof Bisfonol A in. Als die wieken slijten, komt dat in de lucht, het water en de bodem terecht. Bisfonol A is volgens het RIVM een 'zeer zorgwekkende stof'. Dat is een gezondheidsrisico."
Informatievoorziening
De bewonerscommissie Land in Zicht is inmiddels al jaren bezig met de plannen voor Schoteroog. Ze spreken in bij commissievergaderingen en sturen de gemeenteraad uitgebreide brieven waarin ze hun zorgen uitgebreid uit de doeken doen. Maar het lijkt eenrichtingsverkeer, zegt Tonny Gutte. "Je krijgt nauwelijks respons."
Opperman: "De gemeente Haarlem neemt de burger niet serieus. Pas als ze het plan al hebben bedacht, komt er wat inspraak. Dat vind ik raar." Afvalzorg heeft nog geen officiële vergunningsaanvraag voor de zonneweide ingediend, maar inmiddels ligt er al wel een brief bij de provincie van de bewonerscommissie. Daarin roepen ze de provincie op om op voorhand geen uitspraak te doen over de aanvraag.
Geldverspilling
Piet van Rij: "Nogmaals: we zijn geen tegenstander van de energietransitie. Maar deze plannen kloppen niet. De gemeente maakt zich juridisch kwetsbaar." Anton Opperman: "Het moet verantwoord en uitlegbaar zijn, anders is het een slecht plan." Tonny Gutte besluit: "En verspilling van het geld."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]