Ga naar Content

Enkhuizense moestuin in de race om titel leukste buurtinitiatief van Nederland

Moestuin de Steker in Enkhuizen is misschien wel het allerleukste buurtinitiatief van heel Nederland, en dat terwijl ze nog maar een jaar bestaan. De moestuin was volgens organisatie Kern met Pit het leukste buurtinitiatief van Noord-Holland en nu gaan ze op voor de landstitel. 

Foto: Esther de Jong

Esther de Jong kwam vier jaar geleden aan de Steker wonen en zag hoe een speeltuin moest verdwijnen. "Toen bleef er een stukje braakliggend terrein over."

Esther vond dat er wel iets leuks met de grond kon gebeuren en gooide bij alle huizen rond het stukje een briefje in de bus. "Met daarop de vraag wat hun gedachte erover was", legt ze uit. "Wilden ze daar bijvoorbeeld buurtkonijnen of een moestuin?"

Het werd een moestuin. De buurt reageerde enthousiast op het idee en drie buurvrouwen wilden wel meehelpen met het opzetten van de tuin. "De organisatie Kern met Pit helpt het plan uit te werken en de aanvragen in te dienen bij de gemeente en zelf waren we ook al vrij ver", zegt Esther. Ze kregen akkoord van de gemeente en binnen een jaar was de moestuin er.  "Van de organisatie kregen we daarom 1.000 euro, vervolgens werden we verkozen tot buurtinitiatief van Noord-Holland." Daarmee won de moestuin 1.500 euro. Esther vertelt dat ze van het geld een waterpomp hebben aangeschaft, wat het onderhoudt een stuk makkelijker maakt.

Paaseieren zoeken

Maar wat maakt die moestuin dan zo leuk? "Het initiatief heeft de buurt een stuk hechter gemaakt", zegt Esther. "Dat was ook wel de doelstelling van de moestuin, om gezellig een praatje te maken." De vier gezinnen onderhouden de moestuin dagelijks en de rest van de straat kan aanhaken.

"Een van de buren verstopt ieder jaar paaseieren voor de kinderen. Wij hebben van het prijzengeld 100 paashazen gedoneerd." Er wordt al de hele dag druk gezocht. "Vanmorgen hebben we een buitje gehad, maar gelukkig valt het erg mee." 

"Wortelkoekjes, courgettetaart, aardbeien, kruiden"

Esther de Jong - Moestuin De Steker

Vorig jaar zorgde de moestuin al voor best wat lekkernijen uit eigen tuin. "Wortelkoekjes, courgettetaart, aardbeien en we hebben ook kruiden", noemt Esther op. Dit jaar pakken ze het iets anders aan. "We hebben drie stukjes tuin. In een van de stukjes komt een wensputje met allerlei plantjes eromheen die je kan gebruiken voor de thee. Op een ander stuk willen we de groenten en eetbare bloemen voor de kinderen."

Tekst gaat door onder de foto

 

Foto: Esther de Jong

Stemmen op de moestuin kan tot 10 april. Op 13 april reist het gezelschap af naar Amersfoort. Alle provincies hebben een eigen winnaar, van klimtorens tot kabouterpaden. "Iedereen krijgt een eigen kraampje", legt Esther uit. "Wij nemen wortelkoekjes en courgettetaart mee. Ook hebben we een receptenkaart mee over een dropplantje wat we hebben staan." Bezoekers kunnen daar nog stemmen, maar eigenlijk hoopt Esther dat de meeste stemmen dan al binnen zijn. "Als we de Gouden Pit winnen, organiseren we een buurtbarbecue." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]