Ga naar Content

Beemster kunstroute toont met Pasen hoogstaand werk, vooral van buiten de regio

De kunstroute in de Beemster, die tijdens de Paasdagen plaatsvindt, bestaat al 25 jaar. Op verschillende locaties is werk te bewonderen van 14 kunstenaars en die komen zeker niet alleen maar uit de Beemster. "We zoeken juist altijd naar deelnemers van buiten de regio om zo te tonen wat je hier normaal niet kunt zien",  zegt medeorganisator Meindert Regoort.

Meindert en Coco zijn al meer 20 jaar betrokken bij de organisatie van de Beemster kunstroute. - Foto: NH Media

Meindert is samen met zijn vrouw Coco van Gent al meer dan tien jaar betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse evenement. Bij de selectie van de deelnemers is kwaliteit belangrijk. "Ik kijk zelf naar techniek, gedrevenheid en duurzaamheid.  Of iets nou mooi of lelijk is, vind ik niet belangrijk. Dat is toch een kwestie van smaak."

Geen vetpot

Zelf werkt Meindert met hout. Uit grote stukken massief hout maakt hij oogstrelende sculpturen. Dat is heel tijdrovend. "Soms ben ik 250 uur met een object bezig voordat het klaar is." Al die werkuren maakt zijn werk vrij duur. Hij en Coco kunnen van hun werk leven. ook al is het geen vetpot en wordt het wel steeds moeilijker. "Ik had dichtbij huis een atelier, maar daar moest ik uit. Ze vragen nu voor een plek meer dan 1000 euro per maand. Dat kan ik gewoon niet betalen." Hij zit nu Heerhugowaard in een schuur.

Tekst gaat verder onder de video. 

Een houten sculptuur van Meindert Regoort. - NH Nieuws

Coco werkt thuis op hun woonboot. Ook met hout, maar dan met dunne panelen. Dit jaar bestaat haar bijdrage aan de kunstroute uit werk geïnspireerd op fossielen. "Ik zag een keer een fossiel van een kikker en vond dat zo fascinerend dat ik het ben gaan bestuderen en nu gaan maken."

De kunstroute doet niet aan een thema. Toch valt op dat veel kunstenaars werk maken over de natuur. Dieren, bomen en vogels komen veel voor. Voor zowel Meindert en Coco is de kunstroute meer dan contact maken met het publiek en eventuele kopers. "Wij werken altijd in ons eentje en tijdens deze dagen ontmoet je andere kunstenaars. We eten samen en sluiten het feestelijk met een borrel. Dat is heel gezellig", vertelt Coco.

De Beemster kunstroute is op Eerste en Tweede Paasdag van 12 tot 17 uur. Op tien locaties exposeren veertien kunstenaars. In het Bezoekerscentrum in Middenbeemster (Middenweg 185) ligt een overzicht en een routekaart. Meer info: http://www.kunstroutebeemster.nl/

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]