Ga naar Content

Oorlogsslachtoffer Leendert Pop krijgt standbeeld in Amsterdam

Na een jaar is Louise Schiffmacher klaar met het standbeeld van Leendert Pop. Pop was een Joodse man die in de jaren 40 in pension Verdooner aan de Weesperzijde woonde totdat hij samen met tientallen andere bewoners werd gedeporteerd en vermoord tijden de Tweede Wereldoorlog. Het eerbetoon kwam tot stand toen Louise en Henk Schiffmacher ontdekten dat zij op de plek van het voormalige pension wonen. "We vonden 39 struikelstenen voor de deur wat veel, dus hebben in overleg voor een beeld gekozen", vertelt de kunstenares. 

Het beeld van Leendert Pop, gepensioneerd diamantbewerker en eigenwerkmaker, kwam er niet vanzelf. "Ik heb een jaar lang met hem gestoeid. We hebben gelachen en gehuild samen", vertel Louise Schiffmacher. Dat het beeld inmiddels op een sokkel langs de Amstel staat, maakt haar trots. "Ik zeg het meestal niet over m'n eigen werk, maar dat hij er zo bijstaat vind ik heel erg mooi", aldus de kunstenares.

Haar man deelt dat gevoel. "Ik heb van dichtbij mee kunnen maken hoe het groeide. Hoe het in de zomer weer in elkaar zakte en we het weer met een kleerhanger omhoog moesten trekken. Ik ben heel trots op wat ze gemaakt heeft en ik ben nog trotser op de functie die het heeft. Het is een stukje geschiedenis van ons huis. Het is natuurlijk idioot om in zo'n huis te wonen", vertelt Henk Schiffmacher. 

Weesperzijde 

Dat huis is het huis aan de Weesperzijde waar de Schiffmachers wonen. Veertien jaar geleden ontdekten zij door een stuk in het Parool dat het ooit een pension voor Joodse ouderen was geweest. Toen zij het in 2010 op 5 mei openstelden, ontmoetten ze Maurice de Jong, de achterkleinzoon van Leendert Pop. Hij had een foto meegenomen van zijn overgrootvader. 

Foto: NH Media

De foto lag jarenlang bij de Schiffmachers thuis, maar toen hij begon te verkleuren was het tijd om er wat mee te doen, vonden ze. Er moest een eerbetoon komen aan de inwoners van het pension. "We vonden het wat overdreven om een tapijt van 39 struikelstenen neer te leggen", vertelt Henk Schiffmacher. In goed overleg begon Louise daarom aan een beeld van de oude man. "Het is de enige bewoner die ik als gedaante heb gezien, maar het beeld staat voor alle bewoners van het pension. En voor alle Joodse bewoners uit de buurt die hier zijn weggerukt", vertelt de kunstenares. 

In samenwerking met stadsdeel Oost kreeg het beeld een plek aan de Weesperzijde langs de Amstel. De Jong was ook bij de opening van het beeld aanwezig. Hij weet te vertellen dat zijn opa zag hoe Leendert Pop op 7 februari door de nazi's werd meegenomen tijdens een razzia in Amsterdam. Dat zijn overgrootvader nu opnieuw met de plek is herenigd doet hem veel. "Erg mooi voor hem en de andere pensiongangers", zegt hij. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook