Ga naar Content
Brandweerlieden blussen 's nachts een voertuigbrand.
West-Friesland

Brandweer zoekt meer vrijwilligers: "Het is een vriendengroep"

31 maart 2024, 11.23 uur · Aangepast 5 april 2024, 17.00 uur
Door: Sander Huisman · Foto: WEEFF

Terwijl twee brandweervoertuigen naar buiten worden gereden, helpt een deel van blusgroep Avenhorn met het naar binnen brengen van de sportattributen. Op deze oefenavond wordt dit deel van de kazerne omgebouwd tot sportschool. Geheel in brandweerpak worden oefeningen uitgevoerd. In een ander deel van de kazerne krijgt de andere helft van het team bijscholing over gasflessen, die ze later die avond zullen moeten gaan blussen bij een gesimuleerde barbecue-brand. Verslaggever Sander Huisman sprak met een aantal vrijwilligers.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Elke maandagavond is het oefenavond voor de vrijwilligers van blusgroep Avenhorn. De groep telt ongeveer 20 leden, maar ze zoeken versterking. En niet alleen in Avenhorn; in de regio West-Friesland staan 4 kazernes te springen om extra vrijwilligers. “Overdag, als mensen niet thuis zijn, zien we dat het steeds moeilijker is om de deur uit te kunnen naar calamiteiten” zegt Maartje Verkerk, plaatsvervangend teamcommandant team West-Friesland.

Geïnteresseerden kunnen bij een open oefenavond in april een kijkje nemen bij een korps bij hen in de buurt. Een vrijwilliger die al een half jaar meeloopt, is Kjell Tijmstra. Hij gaat komende periode beginnen met de opleiding tot manschap. Twee jaar lang zal hij zich op elke woensdagavond bezighouden met theorie- en praktijkopdrachten. “Het trok me heel erg om in de hulpverlening te gaan, en zo mijn steentje bij te dragen”, zegt Kjell. “Je haalt er zoveel energie uit.”

Rot in het vak Bart Weel heeft aan de brandweer zelfs een vriendengroep overgehouden. “We begonnen met 4 man tegelijk. We waren op dat moment geen vrienden, maar dat zijn we later wel geworden”, legt Bart uit. Niet alleen de mannen zijn al ruim 25 jaar bevriend, ook de vrouwen en hun gezinnen. “Uiteindelijk ben je allemaal vrienden van elkaar.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de open oefenavond op www.brandweervrijwilligerworden.nl