Ga naar Content

Opa's huppen door tuin als paashaas: verhuur paashaaskostuums loopt goed

In Haarlem lopen, of beter gezegd huppelen, zondag en maandag tijdens Pasen enkele tientallen paashazen door de Haarlemse straten en tuinen. De grote verhuurders van de kostuums, feestwinkels Jan Monnikendam en De Feestneus, hebben al veel kostuums verhuurd. 

"Jullie willen een paashaas spreken? Wacht even, ik ga een rondje bellen", zegt Marieke de Boer, eigenaar van De Feestneus aan de Zaanenstraat. Ze klinkt enthousiast, want ze heeft al veel paashaaskostuums verhuurd. "Aan bedrijven, maar ook aan particulieren. Bijvoorbeeld opa's die voor hun kleinkinderen door de tuin gaan huppelen."

Tekst loopt door na de afbeelding.

Een paashaaskostuum bij De Feestneus - Foto: Marieke de Boer / De Feestneus

"We hebben er nu twaalf verhuurd, verschillende soorten. Bijvoorbeeld een soort  mascottepak. Dat is met een groot paashaashoofd. Daar word je alleen niet vrolijk van als je die over je hoofd trekt. Het kan dan heel benauwd worden."

Zonder handjes, wel met tandjes

"Maar we hebben ook paashaaskostuums zonder handjes en voetjes. Daar zit dan een masker bij met van die tandjes", legt De Boer uit. De kostuums kunnen voor enkele tientjes worden gehuurd.

Ook bij feestwinkel Jan Monnikendam aan de Gedempte Raamgracht hebben zich al heel wat paashazen aan de balie gemeld. 

Tekst loopt door na de afbeelding.

Paashaaskostuum bij Jan Monnikendam in Haarlem - Foto: Jan Monnikendam

Eigenaar Janneke Groskamp klinkt heel enthousiast. "Voor ons is Pasen altijd goed. Het zijn hele leuke dagen." 

Ook bij deze winkel is het mascottepak te huren. Maar volgens Janneke zijn de best lopende paashaaskostuums die met alleen een capuchon, zonder handjes en voetjes. "Dan kan je als paashaas tenminste nog iets zeggen en adem halen. Daarnaast hebben we nog losse paashaascapuchons. Dat zijn de goedkoopste, meestal besteld door scholen."

Paashaaskostuums kwijt

De feestwinkel heeft niet veel vaste huurders die jaarlijks als paashaas willen rondhuppelen. "Scholen en bijvoorbeeld restaurants zijn een beetje de vaste klanten. Die kopen dan vaak een pak, want ze raken nog wel eens kwijt."

Tekst loopt door na de afbeelding.

Een paashaaskostuum zonder handjes en voetjes - Foto: Jan Monnikendam

"Of ik zelf wel eens als paashaas heb gespeeld?", vraagt Janneke. "Ja, één keer voor mijn neefje en nichtje. Als je een feestwinkel hebt, verwachten mensen het toch een beetje van je. En ik wil nog wel eens kostuums aantrekken voor foto's voor onze Instagrampagina." 

Terug naar De Feestneus. Marieke heeft inmiddels alle Haarlemse paashazen afgebeld. "Sorry, ze zijn allemaal aan het werk." Die zijn natuurlijk aan het oefenen waar ze de paaseieren het beste kunnen verstoppen.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]